7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bakłażany - delikatne o wspaniałym aromacie II

Warzywo to doskonale smakuje z grilla - ma taki delikatny smak i niepowtarzalną "jedwabistą" fakturę, kiedy już gości w naszych ustach.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

bakłażany - po połowie na osobę
oliwa
czosnek
sól

Przygotowanie:

Bakłażany przed grillowaniem trzeba koniecznie pozbawić goryczy - bo mają jej trochę w sobie za dużo.

Robi się to bardzo prosto: kroję bakłażany - koniecznie razem ze skórą - na plastry o grubości około 2 cm. Solę je dosyć obficie i odstawiam ułożone jedną warstwą na jakimś dużym talerzu, albo na czymś, na czym mogę je położyć. Po około 20 minutach na plastrach pojawią się kropelki soku, które dokładnie ścieram papierowym ręcznikiem. Każdy plaster lekko nacinam nożem w kratkę z dwóch stron - nacięcia mają po kilka milimetrów głębokości.

Teraz plastry nacieram zmiażdżonym czosnkiem - im go więcej, tym lepiej. Plastry obficie spryskuję oliwą - bakłażany bardzo chłoną oliwę i znowu odstawiam na kilka minut, by aromat czosnku przedostał się w głębsze warstwy warzywa.

Plastry grilluję dosyć krótko na średnim żarze - kilka minut z każdej strony tak, by lekko zbrązowiały z obydwu stron.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

można też włożyc do piekarnika, pycha!
haluca 2008-05-30 17:56:58.473

Zrobilam i jak dla mnie te baklazany byly nie do zjedzenia :/
~erzulie 2008-04-18 10:29:00.588

dziekuje. w koncu dowiedzialam sie jak pozbyc sie goryczki z baklazana
~miumiu 2006-11-14 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bakłażany grillowane - delikatne o wspaniałym aromacie (wegańska)
Banany grillowane o rozmarynowym aromacie (wegańska)
Bakłażany Imam (wegańska)
Bakłażany zapiekane (bez ograniczeń)
Bakłażany z woka (wegańska)
Bakłażany faszerowane (wegańska)
Delikatne warzywa - brokuł, machew i pekinka jako potrawka (wegańska)
Kukurydza delikatna a masłem pachnąca (grill) (wegańska)
Leśne grzyby zapiekane o orzechowym aromacie (wegańska)
Bakłażany zapiekane z grzybami (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas