7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Risotto warzywne z marchewką, porem i selerem naciowym

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 5 osób

1,5 szklanki ryżu arborio
szczypta szafranu
średniej wielkości cebula
2 marchewki średniej wielkości
biała część pora średniej wielkości
2 łodygi selera naciowego

około 3-4 szklanek dobrego bulionu - może być z kostki
2 czubate łyżki masła
1 łyżka oliwy do smażenia
świeżo zmielony pieprz
spora garść startego parmezanu

Przygotowanie:

Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę. Marchewkę obieram i kroję w kostkę o boku 1 cm. Pora myje dokładnie, następnie przekrawam wzdłuż i kroję na półplasterki o grubości 0,5 cm. Seler naciowy kroję na ukośne plasterki o grubości 1 cm.

Na patelni rozgrzewam masło z oliwą, dodaję cebulę i pokrojone warzywa i smażę 2-3 minuty, cały czas mieszając, na średnim ogniu. Powinny być zupełnie surowe w środku, z zewnątrz zaś lekko szkliste. Dodaję ryż, smażę i mieszam do momentu, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem.

Dodaję szklankę bulionu, szafran i mieszam potrawę. Gotuję na średnim ogniu w zasadzie cały czas mieszając. Stopniowo dodaję pozostały bulion - po wchłonięciu poprzedniej porcji płynu. Na początku gotowania dodaję po pół szklanki bulionu, zmniejszając następnie porcje dodawanego płynu.

Po około 15 minutach takiego gotowania czas by spróbować risotto - jeśli ryż jest jeszcze twardy, znak, ze należy dodać trochę bulionu i pogotować, jeśli jego twardość jest w sam raz, dodaję parmezan, odrobinę pieprzu, mieszam, odstawiam na bok na kilka chwil.

Podaję posypany dosłownie kilkoma kawałeczkami natki pietruszki - tak tylko dla dekoracji.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bardzo smaczne! Jak to risotto, zresztą - jedno z moich ulubionych dań :)
kasiarka 2011-08-03 09:56:11.913

Pyszne! Z tym, że nasza wersja zawierała pewne modyfikacje tj. podsmażenie na oleju, bez dodatku masła. Poza tym nie dodawaliśmy parmezanu ani żadnego innego sera.
sunflower_ren 2010-11-19 19:10:39.267

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Risotto z fenkułem, cukinią i selerem naciowym (wegańska)
Soczewica z pieczarkami, marchewką i selerem naciowym (wegańska)
Sałata z marchewką, selerem naciowym i kiełkami (wegańska)
Sok warzywny z kapusty i selera naciowego (wegańska)
Surówka z kapusty z jabłkiem, marchewką, porem i selerem (wegańska)
Leczo wielowarzywne - z cukinią, selerem naciowym, marchewką i pieczarkami (wegańska)
Bulion warzywny na bazie marchwi, selera naciowego, rzepy, sałaty i innych (wegańska)
Dipy (np. do selera naciowego) (lakto-wege)
Zupa krem z selera naciowego (lakto-wege)
Pasta jajeczna z selerem naciowym (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas