7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bakłażany faszerowane grzybami leśnymi



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

4 bakłażany średniej wielkości
6 łyżek oliwy
garść posiekanej natki pietruszki

nadzienie:
pół kilograma albo jeszcze więcej grzybów leśnych lub pieczarek lub boczniaków
2 cebule średniej wielkości
4 łyżki oliwy
2 łyżki tartej bułki
garść startego, żółtego sera
sól
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Najpierw goryczka: bakłażany kroję wzdłuż na połówki, solidnie posypuję solą z dwóch stron, odstawiam na 30 minut, po tym czasie papierowym ręcznikiem ścieram powstałe na nich krople soku.

W tym czasie przygotowuję grzyby: czyszczę je dokładnie (jeśli tego wymagają, myję szybko pod bieżącą wodą), obieram i kroję na cienkie plastry.

Cebule obieram i kroję na drobną kostkę.

Na rozgrzanej oliwie smażę cebulę, cały czas mieszając. Kiedy się zeszkli, dodaję grzyby i smażę do momentu, kiedy wyparuje cały powstały z nich sok. Doprawiam solą i pieprzem oraz dodaje tartą bułkę i natkę pietruszki.

Teraz czas ponownie na bakłażany - wydrążam z nich miąższ (gęsto nakrawając warzywo małym nożem), zostawiając wewnętrzną warstwę o grubości 1,5 cm, tak by powstała "łódka".

Wydrążony miąższ podsmażam na gorącej oliwie do lekkiego zrumienienia, mieszam go z grzybami.

Farszem nadziewam połówki bakłażanów, posypuję startym serem, umieszczam w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Gotowe danie posypuję natką!
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Papryki faszerowane ryżem i grzybami leśnymi (wegańska)
Bakłażany faszerowane (wegańska)
Bakłażany zapiekane z grzybami (lakto-wege)
Bakłażany faszerowane ryżem (wegańska)
Sałatka z soczewicy z grzybami leśnymi (wegańska)
Kalafior z boczniakami lub grzybami leśnymi (wegańska)
Bakłażany faszerowane z oliwkami i kaparami (ovo-wege)
Grahamka z duszonymi grzybami leśnymi i pieczarkami (wegańska)
Tagiatelle z grzybami leśnymi lub shitake i szpinakiem (wegańska)
Pierogi mocno leśne z kaszą gryczaną i grzybami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas