7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Mazurek, w którym główną rolę grają daktyle

A stary (znaczy się przepis) on niebywale, ma już ze 150 lat. A pyszny nie mniej i mocno zniewalający i relaksujący.
Kuchnia polska


Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 8 osób

7 białek
szklanka cukru pudru
szczypta soli
25 dag daktyli pokrojonych w cienkie paseczki
25 dag posiekanych migdałów
25 dag startej gorzkiej czekolady
parę wafli

Przygotowanie:

Białka ubijam z solą, dodając po łyżce cukru pudru. Piana ma być tak sztywna, aby można ja kroić nożem. Teraz zmieniam w mikserze nakładkę i ucieram przez 10 minut.
Po tym czasie dodaję daktyle, migdały i czekoladę.
Lekko mieszam i wykładam na blachę wyłożoną waflami.
Masę kładę na grubość palca i wyrównuję nożem.
Wstawiam do piekarnika i suszę jak bezy.

Po wyjęciu z piekarnika schładzam i lukruję, a ponadto przybieramy listami czekoladowymi.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Hmm... Nie każdy wie, jak się suszy bezy - przydałoby się trochę więcej informacji na ten temat.
~Kasia 2013-03-29 18:15:20.133

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

mazurek piankowy (ovo-wege)
Mazurek czekoladowy z bakaliami (wegańska)
Czekoladowy przekładaniec z daktylami (ovo-wege)
Daktyle nadziewane orzechami (wegańska)
Kotlety z soczewicy z daktylami (wegańska)
Sałatka Burrito (z sałatą w roli tortilli) (bez ograniczeń)
Ciasto z daktylami i orzechami pekanowymi (wegańska)
Słoneczna kasza jaglana z daktylami (wegańska)
Kruchy mazurek z kremem kajmakowym i powidłami (lakto-wege)
Mazurek figowo-pomarańczowy (lub daktylowo-pomarańczowy) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas