7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Cykoria zapiekana z parmezanem

Danie o zdecydowanym, goryczkowatym smaku.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

4 raczej większe cykorie
spora garść startego parmezanu
łyżka tartej bułki
pół łyżki masła
sok z połowy cytryny
sól
świwżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Cykorie obieram z wierzchnich, niezbyt ładnych liści. Przekrawam wzdłuż na połówki i wycinam głąb, który jest gorzki - staram się go tak usunąć, by cykorie się za bardzo nie porozwalały. Od razu spryskuję sokiem z cytryny, dzięki temu nie zmienią swoje koloru. Cykorie gotuję na parze prze 2-3 minuty - w zasadzie powinny zostać prawie surowe.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem, układam w nim cykorie, solę, pieprzę, posypuję parmezanem i na końcu tartą bułką.

Zapiekam przez 10 minut w piekarniku nagrzanych do 200 stopni - aż ser się rozpuści, a bułka zbrązowiej.

Wyśmienicie smakuje z ziemniakami zapiekanymi w mleku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

smaczne i proste - z braku parmezanu dodałam zwykły żółty ser. wyszło smacznie - polecam przepis
~Anga 2013-03-24 15:49:03.579

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kalafior zapiekany pod parmezanem z pomidorem i papryką (lakto-wege)
Ryż zapiekany z marchewką, fasolką szparagową, pomidorami i parmezanem (lakto-wege)
Makaron z brokułami i parmezanem (lakto-wege)
Sos pieczarkowy z parmezanem (lakto-wege)
Babeczki z parmezanem i maślanką (bez ograniczeń)
Gnocchi z masłem i parmezanem (bez ograniczeń)
Tarta z cykorią (ovo-wege)
Pieczona cykoria (wegańska)
Cykoria duszona (wegańska)
Sałatka z cykorii z amarantusem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas