7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Gołąbki z nadzieniem z ziemniaków i grzybów

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 10 osób

kapusta - zwarta, śliczna główka o wadze około 1.2 kg

nadzienie:
kilogram ugotowany ziemniaków
dwie garście grzybów (kurki, prawdziwki, pieczarki)
2 średniej wielkości cebule
2 jajka
kawałek bryndzy - około 20 dag
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju
sól (ewentualnie)
świeżo zmielony pieprz

sos:
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 szklanki bulionu
2 łyżki mąki pszennej
sól
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Z kapusty obrywam wierzchni, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrawam głąb.
W wielkim garze, tak dużym, że zmieści się w nim cała kapusta zagotowuję wodę z solą i do gotującej się wody wkładam kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona.
W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddzielam wierzchnie liście z kapusty i pozwalam im się gotować przez 2-3 minuty. Podgotowane liście wyjmuję na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garze same zaczną się oddzielać od główki.

Kiedy już wszystkie liście są oddzielone, zabieram się za nadzienie: cebulę obieram i siekam na drobną kostkę.

Grzyby dokładnie czyszczę, myję pod bieżącą wodą i osuszam. Grzyby kroję na niezbyt małe kawałki.

Cebulę szklę na oliwie, dodaję grzyby i smażę, aż wyparuje cały powstały sok. Cebulę i grzyby dodaję do rozgniecionych (ale niezbyt dokładnie) ziemniaków wraz z jajkami, natką pietruszki i przyprawami i wszystko dokładnie mieszam na jednolitą masę.

W tym momencie liście kapusty powinny już wystygnąć - na każdy liść nakładam słuszną porcję nadzienia i zwijając brzegi liścia do środka, formuję gołąbki. Kilka liści - tymch najmniejszych i porwanych zostawiam do wyłożenie prodiża. Gołąbki układam w prodiżu, który wcześniej wysmarowałem olejem i wyłożyłem na dnie i po bokach ugotowanymi liśćmi kapusty - tymi małymi i tymi, które się porwały podczas gotowania.

Kiedy już wszystkie gołąbki są zrobione - wychodzi ich co najmniej 2 warstwy, przygotowuję sos poprzez dokładne wymieszanie wszystkich jego składników. Sosom zalewam gołąbki i na wierzch kładę kilka liści kapusty. Gołąbki piekę około godziny.

Można je również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.

Są gotowe, kiedy kapusta prawie miękka - ale nie powinna być rozgotowana, a sos gęsty.

Pyszne z ziemniakami puire albo z pszenną bułką.

Wskazówki i uwagi:

Przechowywanie
W lodówce, w hermetycznym naczyniu - do trzech dni.
W zamrażalniku do 3 miesięcy.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

chce zrobic te golabki na wigilijna kolacje czy moge je zamrozic bez wczesniejszego gotowania
~Szymkun 2009-12-14 22:53:41.822

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gołąbki z grzybów (prawdziwków) w sosie śmietanowym (bez ograniczeń)
Wegańskie gołąbki z nadzieniem z ryżu i kotletów w proszku (ovo-wege)
Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej i bryndzy (bez ograniczeń)
Gołąbki ryżowo-soczewicowe z dodatkiem suszonych grzybów i kuminu (wegańska)
Ukraińskie gołąbki z surowych ziemniaków i kaszy jęczmiennej (wegańska)
Alu patra - smażona rolada z nadzieniem z ziemniaków (wegańska)
Gołąbki (wegańska)
Kotlety z grzybów (ovo-wege)
Gołąbki z pęczakiem lub zapiekanka "gołąbek" (wegańska)
Zupa z grzybów prawdziwych (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas