7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kapusta z grzybami mocno aromatyczna - idealna do łazanek, ale i sama doskonała bardzo!

Najlepsza z lnianym olejem. A pachnieć musi grzybami i świeżo zmielonym pieprzem, tak by Mikołaj był jeszcze łaskawszy.... i żeby mu rózeczki się zapodziały gdzieś na dole wielkiego wora.

Średnia ocena: [5.0 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1 kg kiszonej kapusty
2 słuszne garści suszonych grzybów
2 czubate łyżki oleju, albo jeszcze lepiej oleju lnianego (ale nie zimnotłoczonego)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Najpierw grzyby - zalewam je wrzątkiem, odstawiam na kilka chwil i potem gotuję do miękkości - to znaczy, kiedy będą na tyle miękkie, na ile grzyby suszone mogą być miękkie.

Grzyby odcedzam, zaś w wodzie, w której się gotowały, będę gotować kapustę - dzięki temu potrawa będzie bardzo aromatyczna smakiem grzybów.

Jeśli kapusta bardzo kwaśna, przelewam ją kilka razy wodą na sitku. Jeśli zaś kwaśna w sam raz, a powinna być zdecydowanie kwaśna , ładuję ją do garnka, zalewam wodą od grzybów, tak by przykryła kapustę i gotuję do średniej miękkości na dużym ogniu - powinna być chrupiąca, a nie rozgotowana! W trakcie gotowania należy dodać kilka razy wody. Kapustę odcedzam i dość mocno po wystygnięciu odciskam.

Ugotowane grzyby kroję na raczej duże i długie kawałki, kapusty nie kroję wcale. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam kapustę i grzyby. Doprawiam solą i pieprzem, i niczym więcej. Smażę około 10 minut na średnim ogniu często mieszając - potrawa ma lśnić od oliwy i nie powinno być w niej żadnego soku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Kapustę ugotowałam w wodzie po grzybkach, nie dolewałam innej wody, nie odcedzałam. Na patelni podsmażyłam najpierw cebulę i grzyby, a potem dodałam kapustę i sama sobie odparowała i lekko się podsmażyła - taka smaczniejsza. Ogólnie - pycha!
ryfka 2013-12-28 11:45:00.761

hmm... ja bym nie dolewała wody w trakcie gotowania, i nie odcedzała kapusty potem - niech się wygotuje, po co wylewać smak?
ironka 2011-10-09 03:42:14.572

zrobiłam na święta - pychotka:-)
wideraka 2011-01-13 16:36:55.318

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Łazanki ze słodką kapustą (wegańska)
Papryka nadziewana mocno warzywowa i taka szaleńczo aromatyczna (lakto-wege)
Pierogi mocno leśne z kaszą gryczaną i grzybami (wegańska)
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami (wegańska)
Łazanki z czerwoną kapustą na mleku (wegańska)
Młoda kapusta na wzór łazanek (wegańska)
Łazanki z młodą kapustą w ziołach (wegańska)
Bardzo aromatyczna konfitura z gruszek z imbirem (wegańska)
Krokiety z kapustą i grzybami (ovo-wege)
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas