7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pierogi okropnie cynamonem pachnące ze śliwkami lubią najbardziej

Proste, szybkie i smaczne. Uff... pychota i cukier. Dużo cukru!

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

ciasto:
pół kilograma mąki pszennej
czubata łyżeczka soli
ciepła woda - około szklanki

nadzienie:
kilogram śliwek bardzo dojrzałych i słodkich
pół szklanki cukru
łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól. W mące robię zagłębienie i wlewam trochę wody. Mieszam tą wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam wyrabiać ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte ciasto.

By nabrało odpowiedniej elastyczności, przykrywam je miską i pozwalam "odpocząć" co najmniej 20 minut.

Czas na nadzienie.

Proste, szybkie i smaczne. Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki, wrzucam do miski, dodaję cukier, i cynamon. Mieszam delikatnie, by wszystkie owoce pokryły się równomiernie cukrem i cynamonem. Tak przygotowane śliwki opakowuję w ciasto pierogowe.

Czas by przyrządzić pierogi.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta o wielkości pięści na najcieńszy placek, jaki mi się tylko uda. Z ciasta za pomocą dużej szklanki wycinam koła, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kół smaruję wodą i sklejam pierogi. By się zbytnio nie wysuszyły podczas robienia dużej ilości, gotowe pierogi przykrywam ściereczką.

Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garze zagotowuję dużo osolonej wody.

Do wrzącej wody wrzucam tyle pierogów, by utworzyły jedna warstwę. Delikatnie mieszam, by żaden nie przywarł do dna. Pierogi gotuję około 5 minut od momentu ich wypłynięcia.

Doskonałe polane gęstą, kwaśną śmietaną, lub w wersji lżejszej z jogurtem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

"opakować ciastem pierogowym śliwki" - oczywiscie autorowi chodzilo o zrobienie po prostu pieroga ze sliwkami w srodku, co opisuje w dalszej czesci przepisu. ta uwaga jest tylko podsumowaniem czesci dotyczacej nadzienia. oznacza tyle co "nadzienie jest juz gotowe".
a farsz to oczywiscie sliwki - zgadza sie. autor po prostu wykorzystal tresc innego swojego przepisu:
puszka.pl/przepis/3260-przepis.html
i sformulowanie "farsz" zostalo, choc oczywiscie lepszy bylby zwrot "nadzienie".
patrycccja 2003-05-26 00:00:00.0

Przepis brzmi bardzo smakowicie. Nie jest dla mnie, niestety, do końca jasny. Co to znaczy "opakować ciastem pierogowym śliwki", a potem przygotować pierogi. Dalej - wkładać duże porcje farszu na ciasto - przecież ten "farsz" to śliwki. Czy mam rację?
~Jan Roch 2003-05-26 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pierogi serowe i słodkie - takie, jakie dzieci lubią najbardziej (bez ograniczeń)
Pierogi ziemniaczane parmezanem mocno pachnące (ovo-wege)
Zupa ze śliwek z cynamonem i goździkami (lakto-wege)
cukinia pachnąca estragonem (wegańska)
Sałatka witaminowa a kolorowa okropnie (wegańska & RAW)
Pilaw wegetariański okropnie kolorowy (wegańska)
Cebula i pieczarki rozkosznie pachnące ziołami (z grilla) (wegańska)
Kukurydza delikatna a masłem pachnąca (grill) (wegańska)
Bardzo kolorowa surówka (wegańska & RAW)
Bardzo czekoladowe lody (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas