7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pierogi ruskie a zniewalające delikatnością

Magia ruskich pierogów polega na dwóch rzeczach: proporcji ziemniaków i twarogu oraz ich odpowiedniej jedwabistości. Moim zdaniem stosunek ziemniaków do twarogu powinien być jak 2 do 1.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

ciasto:
500 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka soli
ok. 1 szklanki ciepłej wody

nadzienie:
500 g ugotowanych ziemniaków
300 g tłustego, kwaśnego twarogu
2 średniej wielkości cebule
odrobina oleju do smażenia
sól
pieprz
zioła: szczypiorek, mięta, bazylia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól. W mące robię zagłębienie i wlewam trochę wody. Mieszam tą wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam wyrabiać ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte ciasto.

By nabrało odpowiedniej elastyczności, przykrywam je miską i pozwalam "odpocząć" co najmniej 20 minut

Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Twaróg przepuszczam przez maszynkę o drobnych otworach, lub miksuję w malakserze. Cebulę kroję na bardzo drobną kosteczkę.

Na patelnię wlewam odrobinę oliwy, wrzucam cebulę i solę. Smażę na średnim ogniu, często mieszając przez kilka minut - do momentu, kiedy cebula będzie szklista. Cebulę dodaję do ziemniaków, wrzucam ser i wszystko to dokładnie mieszam. Masę doprawiam solą i pieprzem. Jeśli mają być w pierogach zioła dodaję je właśnie teraz.

Farsz jest gotowy do nadziewania

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta o wielkości pięści na najcieńszy placek, jaki mi się tylko uda. Z ciasta za pomocą dużej szklanki wycinam koła, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kół smaruję wodą i sklejam pierogi. By się zbytnio nie wysuszyły podczas robienia dużej ilości, gotowe pierogi przykrywam ściereczką.

Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garze zagotowuję dużo osolonej wody.

Do wrzącej wody wrzucam tyle pierogów, by utworzyły jedną warstwę. Delikatnie mieszam, by żaden nie przywarł do dna. Pierogi gotuję około 5 minut od momentu ich wypłynięcia.

Wskazówki i uwagi:

Takie pierogi najbardziej smakują z podsmażoną na brązowo cebulką i wielką szklanicą kefiru.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

pyszny przepis na pyszne pierogi, tymbardziej, ze na Wschodzie nie uzywa sje jajek (kt ja absolutnie nie moge) <3bardzo polecam
Klaudia 2013-08-07 22:53:29.451

latwy i pyszny prxepis!polecam, moje pierwsze pierogi, a mama krytyk kulinarny zachwycona smakiem (gorzej z wykonaniem, nie umiem robic malych pierogow) :-) od dzis w moim menu na zawsze tymbardziej, ze nie moge uzywac jajek, ale na Wschodzie wlasnie takie ciasto sie robi!
Klaudia 2013-08-07 22:52:17.235

Pycha. Jeśli mi "super" kurze domowej się udały, to wszystkim wyjdą świetne. :)
ankaopolanka 2009-08-26 20:30:00.419

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ruskie pierogi (lakto-wege)
Pierogi ruskie (bez ograniczeń)
Kopytka ruskie ("nagie" pierogi ruskie) (bez ograniczeń)
Pierogi ruskie jak od babci (wegańska)
Pieczone wiosenne pierogi ruskie (z ziemniakami i pokrzywą) (wegańska)
Wegańskie pierogi ruskie (z tofu doprawionego czosnkiem) (wegańska)
Ruskie pierogi z tofu lekko zakwaszonym cytryną (wegańska)
Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege)
Naleśniki ruskie (wegańska)
Pierogi z soją (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas