7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pierogi z kaszą gryczaną pyszne a sycące

To jedno z wielu moich odkryć smakowych. Na pierwszy rzut oka wydaje się ogromnie nieciekawe - kasza gryczana i ciasto pierogowe.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

ciasto:
pół kilograma mąki pszennej
czubata łyżeczka soli
ciepła woda - około szklanki

nadzienie:
30 dag kaszy gryczanej
10 dag bryndzy
dwie średniej wielkości cebule
jajko
dwie łyżki oliwy
pieprz
spora garść posiekanej bazylii

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól. W mące robię zagłębienie i wlewam trochę wody. Mieszam tą wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam wyrabiać ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte ciasto.

By nabrało odpowiedniej elastyczności, przykrywam je miską i pozwalam "odpocząć" co najmniej 20 minut.

Czas na nadzienie.

To jedno z wielu moich odkryć smakowych. Na pierwszy rzut oka wydaje się ogromnie nieciekawe - kasza gryczana i ciasto pierogowe. Zaręczam - jest to cudowna potrawa, która mimo swej wielkiej prostoty, smakiem wielkim zachwyca.

Kaszę gotuję do miękkości - ale nie do rozgotowania. Polecam kasze w torebkach - smak bardzo poprawny, a gotowanie banalnie proste.

Kiedy kasza się gotuje, obieram cebule i kroję je na drobną kostkę i szklę na oliwie.

Wystudzoną kaszę mieszam z cebulą. Bryndzę rozgniatam widelcem na niezbyt małe grudki i dodaję do kaszy, wrzucam również jajko, bazylię. Farsz doprawiam pieprzem. Sól nie jest potrzebna - bryndza jest bowiem okropnie słona.

Wystarczy tylko wymieszać i można zabrać się za klejenie pierogów.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta o wielkości pięści na najcieńszy placek, jaki mi się tylko uda. Z ciasta za pomocą dużej szklanki wycinam koła, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kół smaruję wodą i sklejam pierogi. By się zbytnio nie wysuszyły podczas robienia dużej ilości, gotowe pierogi przykrywam ściereczką.

Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garze zagotowuję dużo osolonej wody.

Do wrzącej wody wrzucam tyle pierogów, by utworzyły jedną warstwę. Delikatnie mieszam, by żaden nie przywarł do dna. Pierogi gotuję około 5 minut od momentu ich wypłynięcia.

Doskonałe polane gęstą, kwaśną śmietaną, lub w wersji lżejszej z jogurtem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wegańskie pierogi z kaszą gryczaną i tofu (wegańska)
Pierogi lubelskie (z kaszą gryczaną i twarogiem) (lakto-wege)
Pierogi mocno leśne z kaszą gryczaną i grzybami (wegańska)
Pierogi z kaszą i serem (lakto-wege)
Papryka z pyszną kaszą w środku (wegańska)
Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną (ovo-wege)
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną (wegańska)
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegańska)
Zapiekanka twarogowo-wiśniowa z kaszą gryczaną (bez ograniczeń)
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną z twarogiem i cebulą (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas