7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Prażaki

Robiła je moja babcia upalnym latem, które spędzałam u niej na wsi jako dziecię. Spożywaliśmy je w południe w zacienionym ogródku.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

ziemniaki - 1 kilogram
garść mąki pszennej - najlepiej z pełnego przemiału

Przygotowanie:

Ziemniaki (w ilości uzależnionej od głodnych brzuchów) ugotować.
Ugotowane do gara. Obficie posypać mąką (ilość garści mąki uzależniona ściśle od ilości ziemniaków w garze).

Teraz poprosić o pomoc jakiegoś głodnego siłacza, bo jedna osoba trzyma gar za uszy, a osoba druga ugniata ziemniaki z mąką (takim narzędziem z dziurkami) - bardzo energicznie przez kilka minutek, aby powstała masa ziemniaczana. Ugniatanie nie może się zbyt przedłużać, żeby ziemniaki nie wystygły w tym czasie. No i to już wszystko!

Nakładamy je łyżką umoczoną w jakimś tłuszczyku. Wybornie smakują z młodą kapustką. A prawdziwe, zimne, wiejskie kwaśne mleko to dodatek niezbędny! No i pogoda upalna! I zacieniony ogródek...
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!Przepis nadesłany przez: MniamAsia Studzińska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pycha. Jestem też z Łodzi ,ale u mnie w domu mówiło sie na to prazoki.Ostatnio zgadałam się ze znajomą na ten temat. U niej w domu po ugniataniu wkładało się prazoki do piekarnika na 30 min.Spróbowałam. Odlot!!!
~cywka 2012-10-28 12:30:18.334

Uzupełniam wcześniejszy post. Chamzę robi się tak samo ale stosuje się mąkę ziemniaczaną lub w innych rejonach gryczaną. W łódzkiem i kieleckiem prażaki lub prażuchy tylko z mąką przenną.
~KazJerzy 2012-04-15 17:27:20.34

Tylko, to robi się troszkę inaczej. Gdy ziemniaki się dogotowują, odlewa się wodę pozostawiając jej na dnie do 1/3 wysokości ziemniaków. Posypuje się mąką na wierzch, zminiejsza się temperaturę i przykrywa szczelnie garnek. Trzyma się tak długo aby mąka się zaprażyła(nazwa potrawy)na jednolitą masę z leciutką skorupką na wierzchu. Odlewa się nadmiar wody i dopiero ugniata na jednolitą masę. Ja polewam to tłuszczykiem z cebulką. Znakomite do kwaśnych zup np: czerwony barszcz z tartymi burakami, kapuśniak z kiszonej kapusty lub zalewajka czysta(bez ziemniaków)na kwaśnym mleku, maślance lub kwaśnej śmietanie. Smakuje także z barszczem z wiśni.
~KazJerzy 2012-04-15 17:09:55.309

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Nowości:

Orientalna brukselka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Proste naleśniki z bananem i kakao (wegańska)
Komosa na czerwono (wegańska)
Niebiańska Tarta Gruszkowo Jabłkowa (lakto-wege)
Proste burgery soczewicowo-jaglane (wegańska)
Surówka z mizuny w lekkim winegrecie (wegańska)
Domowa zupka instant (wegańska)
Dynia z papryką (wegańska)
Rosół z brukselką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas