7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chlebek Mojżesza (ze strączkowymi i bakaliami)

Dla alergików. Chlebek Mojżesza jest inspirowany Biblią, to znaczy paroma przepisami co tam są miedzy wierszami ukryte (chociaż jestem buddystką, hehehe, to się nazywa ekumenizacja;))))

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

na porcję strączkowych przypadają dwie porcje bakalii:

soczewica zielona
cieciorka
fasola biała
fasola czerwona

suszone morele
suszone figi (dają efekt "strzelania" w buzi)
suszone daktyle
rodzynki
suszone śliwki (mało)

mąka gryczana
mąka kukurydziana
wiórki kokosowe
oliwa z pestek winogron

Przygotowanie:

Strączkowe ugotować w niewielkiej ilości wody. Bakalie można wrzucić do gotujących się strączkowych, wtedy nie trzeba ich później kroić, miksuje się wszystko razem po ugotowaniu.

Do strączkowych dodać posiekane bakalie, dodać odrobinę wody i miksować dodając mąkę gryczaną i mąkę kukurydzianą; należy uważać z ilością mąki bowiem chlebek rozpada się, gdy jest jej za dużo. Nie trzeba dążyć do masy jednolitej, wręcz przeciwnie, im więcej nie zmiksowanych niespodzianek tym lepiej. Gdy masa osiągnie konsystencję średniostałą (bardziej płynną niż ciasto na ciasto kruche) należy dodać kilka łyżek oliwy.

Blachę posmarować na grubo oliwą i wysypać mąką gryczaną; ułożyć masę, posypać mąką gryczaną i wiórkami kokosowymi; wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. Najlepiej sprawdzać widelcem w jakim stanie jest środek. Wierzch powinien być zarumieniony, a środek upieczony.

Najlepiej piec w sobotę wieczorem bowiem twardnienie środka trwa jeszcze kilka godzin po upieczeniu. Po wyłączeniu gazu zostawić w piekarniku i włożyć do niego miskę z wodą, żeby ciasto za bardzo nie wyschło.

Wskazówki i uwagi:

Kroić jak ciasto i podawać z tym, co dziecko lubi najbardziej: z dżemem, powidłami, kiełkami, rzeżuchą, kiszoną kapustą, kiszonymi ogórkami, groszkiem, zupą dyniową, gorzką czekoladą - czymkolwiek.
Nadesłał(a) jojo don huevo, dnia: 2003-06-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis z mojego opracowania Tydzień z życia alergika
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nie ma tu żadnego środka, który by pomógł chlebkowi wyrosnąć? Drożdże, soda, zakwas?
To straszny zbity zakalec chyba wychodzi. Tak ma być?
Zdjęcie by się przydało, bo trudno uwierzyć, że upiecze się z tego coś na kształt chleba.
~Marta 2011-08-29 19:12:36.548

Fajne żarełko. Trochę wyszedł za słodki, ale po posmarowaniu słonym roślinnym masełkiem było super. Najlepiej smakuje na drugi albo trzeci dzień.
Cytrynka 2009-05-26 06:24:36.914

to było najeprze żarełko jakie jadłąm
~patka 2006-12-29 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zimowy chlebek drożdżowy ze skórką pomarańczową i innymi bakaliami (wegańska)
Kotlety strączkowe (wegańska)
Pasztet strączkowo-warzywny (wegańska)
pasztet strączkowo - grzybowy (wegańska)
Kotlety strączkowe (z 3 strączkowców) (wegańska)
Strączkowa pasta do kanapek (wegańska)
Chlebek szpinakowy (lakto-wege)
Chlebek z ziarenkami ;) (wegańska)
Chlebek z Ardei (wegańska)
Chlebek do zup (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas