7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Tofu smażone czosnkowo-imbirowe

To jest na serio pycha. Przepis wymyśliłam razem z moim chłopakiem Sierra, próbując nabrać dystansu do niezdrowej i tłustej amerykańskiej kuchni. Napiszcie co sądzicie!

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 opakowanie tofu
sos sojowy tamari
sok z cytryny
kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobań)
imbir (ilość zależna od upodobań, ja zjadam bardzo dużo:)
suszone chili
kilka szczypt soli
oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Tofu pokroić w kostki, zalać sosem sojowym i sokiem z cytryny, dodać połowę posiekanego drobno czosnku oraz imbiru, suszone chili i kilka szczypt soli. Odstawić do lodówki na godzinę.

Rozgrzać oliwę na patelni. Ułożyć przygotowane wcześniej tofu, smażyć na dużym ogniu, aż stwardnieje na wierzchu uzyskując złoto-brązowy kolor. Szybkie smażenie zapewnia pyszną, twardą "skorupkę" na zewnątrz oraz miękki miąższ wewnątrz.

Pod koniec smażenia posypać tofu resztą czosnku i imbiru. Skropić ponownie sokiem z cytryny oraz sosem sojowym - jak kto lubi.

Wskazówki i uwagi:

Podawać np. z ryżem ugotowanym w curry oraz usmażonym z czosnkiem i łyżeczką mąki. Mniam!
Nadesłał(a) ~Magdalena, dnia: 2003-06-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pyszne! Dodałam swieże chili zamiast suszonego - super w smaku
~Anja 2013-12-04 18:38:34.417

Przepis super! Z ziemniaczkami i surówką niebo w gębie :)
justay 2009-01-14 18:11:36.162

pyszne!!! ja dodaje troche pomidorow i czasami cebuli. to bylo pierwsze tofu jakie zrobilam samodzielnie. dzieki :)
~ola 2007-04-03 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Smażone tofu czosnkowe (wegańska)
Ziemniaki w sosie czosnkowo-imbirowym (wegańska)
Smażone tofu z żurawiną (wegańska)
Smażone kiełki z tofu (wegańska)
Cebulowe smażone tofu (wegańska)
Tofu smażone z dodatkiem sosu sojowego (wegańska)
Smażone tofu w duszonej pokrzywie lub szpinaku (wegańska)
Sałatka chińska z aromatycznego, imbirowo-czosnkowego ryżu i kapusty pekińskiej (ovo-wege)
Kostka sojowa z fasolkami i kiełkami na sposób imbirowo-czosnkowy (wegańska)
Sos czosnkowy na bazie tofu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas