7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Cukinia al'a Mizia - faszerowana warzywami i kuskusem

Ten sam przepis wypróbowałam z ogórkami gruntowymi zamiast cukinii - niebo!

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

2 młode, akuratne cukinie
1 większa cebula
5 większych pieczarek
1 większa papryka - czerwona albo po kawałku z różnych kolorów
2 pomidory
2 ząbki czosnku
pęczek świeżej bazylii
3/4 szkl. kaszy kuskus
200 g sera żółtego - najlepiej taki mocniejszy i żeby się dobrze topił!

kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia
ziele angielskie
zioła prowansalskie
sól
pieprz
jarzynka
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Cukinie umyć, odkroić końcówki (ale troszkę) i gotować w osolonej wodzie około 5 minut. Ostudzić zimną wodą, rozciąć wzdłuż na pół i wyjąć ze środka miąższ tak aby ścianki miały niecały 1 cm grubości.

W międzyczasie pokroić w kostkę pozostałe warzywa. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić rozgniecione ziarenka ziela angielskiego i zioła prowansalskie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Dorzucić pieczarki i paprykę, smażyć jakieś 3-5 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i ponownie chwilkę dusić. Dodać czosnek, bazylię i całą resztę przypraw.

W czasie duszenia warzyw przygotowujemy kuskus - zalewamy go wrzątkiem z dodatkiem łyżki oliwy i jarzynki tak, aby poziom wrzątku w miseczce był jakieś 3-5 mm nad kaszą. Po 5 minutach wsypujemy go do uduszonych warzyw i mamy super farsz!

Puste cukinie posypujemy solą i pieprzem, nakładamy dużo farszu i posypujemy utartym serem żółtym. Wszystko układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i zapiekamy jakieś 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Bardzo ważne - naczynie żaroodporna ma być przykryte, bo inaczej nam wszystko wyschnie.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli ktoś chce, może do duszenia warzyw wykorzystać pozostałość po wydrążeniu cukinii - też pycha i nic się wtedy nie marnuje.
Farsz można urozmaicać dodając inne warzywa tj. kukurydza, oliwki, brokuły - co się tam komu zachce.
Nadesłał(a) Agula, dnia: 2003-06-25 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Cukinia faszerowana soją, warzywami i pieczarkami (wegańska)
Cukinia faszerowana na ostro (wegańska)
Cukinia faszerowana pomidorową cebulą (wegańska)
Kuskus berberyjski z ciecierzycą i warzywami (wegańska)
Cebule faszerowane kuskusem z pomidorem i szczypiorkiem (wegańska)
Papryka faszerowana kuskusem, cukinią i pomidorami (wegańska)
Dżunken czyli faszerowana cukinia w sosie pomidorowym (wegańska)
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną z twarogiem i cebulą (lakto-wege)
Kuskus z pomidorowym sosem z "kiełkami na patelnię" i warzywami (wegańska)
Zapiekanka z kuskusu z warzywami (przepis podstawowy) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas