7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sałatka ryżowa curry z tofu wędzonym, kiełkami mung i ogórkami

Jak dla mnie, to więcej niż sałatka, to po prostu obiad. Z przyprawami oczywiście można trochę poeksperymentować - co kto lubi, ton nadaje obsmażone tofu i curry.

Średnia ocena: [4.333333333333333 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

ryż brązowy lub basmati - 1/2 szklanki
sól
kiełki fasoli mung - 1/2 lub więcej opakowania
ogórki konserwowe (koniecznie konserwowe!) - ok. 4 średnie
ogórek świeży - 1/2 dużego
natka pietruszki - 1/3 pęczka
curry - duża łyżka albo nawet więcej, w zależności od tolerancji na mocno przyprawione potrawy

tofu wędzone - 1/2 kostki
olej/ oliwa do smażenia
ulubione przyprawy do obsmażania - np. mieszanka z papryki słodkiej, chili, curry, imbiru, czosnku i odrobiny soli

opcjonalnie (ja tak lubię, ale bez tego też jest OK):
- duża cebula lub 2 średnie
- 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ryż zagotować, posolić oczywiście, pod koniec gotowania warto dodać łyżkę stołową oliwy, ale nie trzeba.

W międzyczasie przygotować pozostałe składniki sałatki: Umyć kiełki (można je trochę połamać). Pokroić ogórka świeżego i konserwowe na grubsze połówki lub ćwiartki plasterków. Posiekać natkę. Pokroić tofu na drobne kostki i obsmażyć w oliwie i ulubionej przyprawie do smażenia (ja robię mocno przysmażone). Jeżeli decydujecie się na cebulę i czosnek (mniam :), to cebulę trzeba drobno posiekać, usmażyć na złoto, niezbyt mocno (uważać, żeby nie przypalić, nada to sałatce lekkiej, niemiłej goryczki), pod koniec smażenia cebulki dodać wyciśnięty czosnek i jeszcze przytrzymać 3-4 minuty.

Wszystko razem wymieszać razem z curry. Można jeść na ciepło (od razu) i na zimno (później).
Nadesłał(a) Lucy, dnia: 2003-07-03 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Początkowo skład sałatki wydawał mi się dziwny, ale że wszystko akurat posiadałam postanowiłam spróbować ;) I rzeczywiście jest bardzo dobra, i na ciepło (obiadowo), i na zimno (przekąskowo).
kasiarka 2011-04-20 23:54:51.234

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ryż curry z tofu, brokułami, imbirem i kiełkami fasoli mung (wegańska)
Żółta sałatka ryżowa z ananasem, kukurydzą, panierowanym tofu i curry (wegańska)
Smażone tofu z groszkiem cukrowym i kiełkami mung w stylu egzotycznym (wegańska)
Sałatka z fasolką z puszki, ogórkiem, jabłkiem i kiełkami mung (wegańska)
Sałatka z kukurydzą, papryką, porem i kiełkami fasoli mung (wegańska)
Sałatka ryżowa zielona (z fasolką, groszkiem i ogórkami) (lakto-wege)
Sałatka z tofu wędzonym i pomidorami na ciepło (lakto-wege)
Sałatka z puszek z tofu wędzonym, orzechami i rodzynkami (ovo-wege)
Sałatka z roszponki z wędzonym tofu i orzechami włoskimi (wegańska)
Sałatka gyros z wędzonym tofu i majonezem ziemniaczanym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas