7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bossski sos pomidorowy do gołąbków, warzyw, kasz, czegokolwiek

Jest mocny, aromatyczny, egzotyczny w smaku i naprawdę bossski! Wyżarłam go chyba z połowę prosto z garnka :)

Średnia ocena: [4.571428571428571 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szklanki wrzącego bulionu warzywnego (może być z kostki)
1 puszka przecieru pomidorowego
duży bardzo ząbek czosnku
1 łyżeczka czubata curry
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (sami sprawdźcie ile będzie wam odpowiadać - my lubimy ostro)
2 łyżki pesto czerwonego
1 łyżka czubata mąki do zagęszczenia
sos sojowy ciemny

Przygotowanie:

Wszystko po kolei dodawać do wrzącego bulionu DOKŁADNIE MIESZAJĄC.
Nadesłał(a) sowa, dnia: 2003-08-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pytanko: Ile tego sosu sojowego trzeba dodać ???
~MORDKA 2020-09-15 18:52:43.476

Wyszedł bardzo fajny sos pomidorowy, bardziej kwaskowy niż się spodziewałam. Jednak do bosssskości prawdziwego sosu do gołąbków nawet się nie zbliża... sorry, ale tu jestem zatwardziałą tradycjonalistką ;D Co nie zmienia faktu, że do innych zastosowań lub w przypadku gołąbków pieczonych świetnie się sprawdza.
Testowałam też opcję ze śmietaną ze słonecznika (w zasadzie rozmiksowanym na gładko słonecznikiem z wrzątkiem). Fajnie całość zabieliła i złagodziła smak, ale konsystencja jednak była słaba... Chciałam mieć gęsty sos, a taki niestety dość szybko tak jakby "pękał" i nie wyglądał ciekawie... Muszę jeszcze nad tym popracować, bo pomysł mimo wszystko obiecujący :)
patrycccja 2013-08-13 10:24:29.862

Po 1-sze przecier i koncentrat to nie to samo, chociaż niektórzy nie rozróżniają ;) Tutaj pewnie chodzi jednak o koncentrat. Również myślę że chodzi o małe puszki (70g) takie jak były kiedyś - stawiałabym na takie standardy zwł. że przepis był dodany w 2003 r. Z drugiej strony kiedyś koncentrat był o wiele bardziej skoncentrowany, mocniejszy. Także słoiczek, nawet 200g, nie wydaje mi się przesadą. Więc w sumie, jako rzecze sunflower_ren, trzeba dodawać po trochu, próbować i dostosować pod swój smak :)
patrycccja 2011-05-04 19:17:10.873

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos sojowo-pomidorowo-paprykowy do makaronu, kasz (wegańska)
Wegańskie gołąbki "meksykańskie" w sosie pomidorowym (wegańska)
Gołąbki z warzywami (ovo-wege)
Gołąbki z ryżem i czerwoną fasolą w sosie pomidorowo - kokosowym (wegańska)
Gołąbki z kaszy jaglanej i pieczarek w sosie pomidorowo-warzywnym (wegańska)
Gołąbki z soczewicą i warzywami (lakto-wege)
Gołąbki z ryżem i warzywami (wegańska)
Ryż z sosem pomidorowo-śmietanowym i warzywami (lakto-wege)
Ryż z warzywami i tofu w sosie pomidorowym (wegańska)
Sos pomidorowy z warzywami (marchewką, cebulą i selerem) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas