7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Makagigi - makowe "sezamki" z orzechami lub migdałami

Jeden z pierwszych ogólnodostępnych przepisów na makagigi opublikowała Lucyna Ćwierczakiewiczowa w roku 1885.



Rodzaj diety: wegańska+miód

Składniki:

szklanka miodu
6 łyżeczek cukru
szklanka maku
2 łyżki siekanych orzechów lub migdałów
oliwa do posmarowania blachy

Przygotowanie:

Miód zagotowujemy z cukrem i suchym makiem. Mieszamy trzymając na niedużym gazie. Gdy masa się lekko zarumieni, dodajemy posiekane orzechy (nie próbować, bo gorące - można się oparzyć), mieszamy.

Wykładamy równą, cienką warstwą na blachę wysmarowaną oliwą. Gdy ostygnie, kroimy nożem na kostki czy romby. Smacznego.

Wskazówki i uwagi:

Mak ma być suchy, nie mielony.
Nadesłał(a) arleta, dnia: 2000-08-15 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dla mnie pyszne :) Przypomina mi dzieciństwo :)
nanak 2012-07-01 12:36:20.545

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makowe placki z migdałami (bez ograniczeń)
Szyszki (ciastka) z migdałami i orzechami (bez ograniczeń)
Szpinak z mielonymi migdałami lub innymi orzechami/pestkami (wegańska)
Czekoladki (pralinki) z migdałami lub orzechami, bez mleka (wegańska)
Sezamki domowe z cynamonem (wegańska+miód)
Placek makowy (bez ograniczeń)
Tort makowy (wegańska)
Pierożki makowe (wegańska)
Makowa pychota - niby jogurcik makowo-bakaliowy (wegańska)
Makowe ciasteczka-placuszki (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas