7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Tarta jarzynowa

Potrawę zaliczam do dosyć pikantnych. Rewelacyjnie nadaje się na kolację w miłym gronie. Przepis, który podaję, jest moją autorską przeróbką kilku potraw, które kiedyś próbowałam.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób (2 tarty o średnicy klasycznej tortownicy)

ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
2 czubate łyżki margaryny
odrobina wody

farsz:
puszka czerwonej fasoli
3 średniej wielkości marchewki
5 średniej wielkości pieczarek
1 główka czerwonej cebuli
paczka mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
2 ząbki czosnku
oliwki
żółty ser
chili
czarny pieprz
sól
oregano

Przygotowanie:

Mąkę mieszam z żółtkami i tłuszczem, ugniatam całość na kruche ciasto. Jeśli potrzeba, dodaję wody. Wyrobione ciacho wkładam na 1/2 godziny do zamrażalnika.

Teraz zajmuję się farszem: odsączam czerwoną fasolę, marchewkę obieram, kroję w cienkie paski, gotuję w wodzie. Pieczarki kroję w kawałki, dodaję do nich posiekaną w plastry cebulę, chili i duszę, aż staną się miękkie. Szpinak wrzucam do rondla, dodaję zmiażdżony czosnek, nie podlewam wodą - wystarczy ta, którą uzyskam z rozmrożenia. Duszę, aż się rozmrozi i odparuje, doprawiam solą.

Wyciągam ciasto, dzielę na dwie części, każdą rozwałkowuję na wymiar tortownicy (formy do tarty), przekładam je do formy i wstawiam na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Gdy ciasto się zarumieni, wyciągam je i układam na nim kolejno: czerwoną fasolę, szpinak, pieczarki, odsączone marchewki, posiekane oliwki. Całość posypuję oregano i startym żółtym serem. Wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowa do podania od razu po wyjęciu. Smacznego!!!!

Wskazówki i uwagi:

Do tarty można użyć, wedle uznania, jeszcze innych warzyw, np.: gotowanej fasolki szparagowej, kaparów, innych przypraw.
Nadesłał(a) ~Spinka, dnia: 2003-09-14 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dla mnie bomba. Jeden z moich ulubionych przepisów, który ostatnio stosuje bardzo często. A ciasto jest niziutkie, bo taka właśnie ma być tarta.
una 2011-12-08 16:38:31.347

robiłam samo ciasto wg tego przepisu-wyszło mi suche, twardawe i niziutkie, niestety...
~aggaz 2006-09-23 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Krupnik jarzynowy (wegańska)
Zupa jarzynowa (wegańska)
Sałatka jarzynowa (wegańska)
Zupa jarzynowa neapolitańska (lakto-wege)
Zupa jarzynowo-grzybowa (lakto-wege)
Jarzynowe kotleciki-serca (bez ograniczeń)
Zupa jarzynowo-ryżowa (wegańska)
Mieszanka jarzynowa po chińsku (wegańska)
Zupka jarzynowa z brokułami (wegańska)
Zupka jarzynowa z pomidorkiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas