7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Fasolka po meksykańsku

Przepis stworzyłam sama. Jeśli nie odparujemy wody do końca, tylko zostawimy potrawę trochę rzadszą, to można ją podawać razem z ryżem (jako sos meksykański). Ja polecam jako samodzielną potrawę na gęsto.

Średnia ocena: [4.875 z 8 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

1/2 czerwonej papryki
większy pomidor
1/2 średniej cebulki
mieszanka fasolowa w puszce (DAVIA) - lub puszka czerwonej fasolki
przyprawy: papryka w proszku, pieprz, sos sojowy (półsłodki), chilli
łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pomidora obieramy ze skórki (najlepiej go spażyć to skórka zejdzie prawie sama), wyciągamy pestki i kroimy w kosteczkę. Paprykę również kroimy w kostkę.

Cebulkę siekamy na drobną kosteczkę. Z fasolki odlewamy trochę wody, ale tak żeby większość została w puszce.

Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni (nie za długo) i wrzucamy paprykę. Podpiekamy przez jakiś czas, po czym dodajemy cebulkę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory i smażymy wszystko przez chwilę, cały czas mieszając.

Wreszcie dodajemy fasolkę (razem z pozostałą w niej wodą), wszystko razem mieszamy, dodajemy przyprawy i dusimy, aż woda odparuje tak, że wszystko zrobi się gęste. Gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Kiedy woda już znacznie odparuje, trzeba mieszać dość często, bo fasolka przychwytuje się do patelni.
Nadesłał(a) ~słomka, dnia: 2003-09-15 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Trzeba by to wypróbować.
AreWeAllWeAre 2013-11-01 18:50:10.883

super przepis :)
agnmid 2012-01-05 20:05:22.69

Super, dodałem marchewkę, i zastąpiłem pomidory przecierem. Plus troszkę bulionu wegetariańskiego. Też świetne.
~Akurra 2009-09-09 15:58:56.053

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron po meksykańsku (wegańska)
Naleśniki po meksykańsku (bez ograniczeń)
Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili (wegańska)
Kremowa fasola (lakto-wege)
Zapiekanka z fasolką (bez ograniczeń)
Fasolka "po bretońsku" (wegańska)
Fasola po mołdawsku (wegańska)
Fasola zapiekana (wegańska)
Fasola z pieczarkami (wegańska)
Fasolka z Nordmaru (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas