7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Polskie gomasio (z siemienia lnianego)

Edyta: "Pamiętam, że z siemienia lnianego robiło się kiedyś 'polskie gomasio' - w oryginalnym gomasio praży się z solą nasiona sezamu, ale wtedy były w Polsce niedostępne."

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

siemię lniane
sól (w stosunku 6-7 części siemienia na 1 część soli)

Przygotowanie:

Robi się to prosto: praży się siemię lniane z solą na patelni dopóki siemię nie zmieni koloru i nie zacznie leciutko strzelać (trzeba uważać, żeby go nie spalić). Potem część siemienia mieli się w młynku, a część zostawia w całości.

Tą mieszanką można posypywać zupy, sałatki, pyszne jest też kiedy odrobiną posypie się chleb z masłem.

Wskazówki i uwagi:

Nie robić za dużo na raz i trzymać w lodowce, bo szybko wietrzeje i jełczeje.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-10-15 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podala Edyta Jaczewska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


zrobiłam i użyłam dziś zamiast samej soli, na kanapkach. bardzo smaczne, lecz siemię uprażone i rozgniecione ma taki charakterystyczny morski (żeby nie powiedzieć, że rybi) zapach... chyba warto wrzucić trochę sezamu :D
majczi 2015-06-17 19:16:57.694

Zrobiłam według modyfikacji podanych przez Pepe: pomieszałam siemię lniane z sezamem, a sól dałam w proporcji 1:12. Wyszło baaardzo smaczne! :D
Irokezik91 2010-10-02 00:31:05.843

Znam też pewne "modyfikacje" ;)
-może być 6 do 12 części lnu na 1 część soli
-można mieszać siemię lniane z sezamem, np. pół na pół
-można: uprażyć - zemleć lekko - znów chwilę prażyć - zemleć na drobno
Pozdrawiam
/na chlebie z masłem rzeczywiście jest pyszne :)/
~Pepe 2009-06-19 21:00:02.059

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Masełko z siemienia lnianego (wegańska)
Naleśniki z ciemną duszą (z naparem z siemienia lnianego) (wegańska)
Pasta z siemienia lnianego z ogórkiem kiszonym lub małosolnym (wegańska)
Kleik lub mleczko z siemienia lnianego (do picia i do zastosowań kulinarnych) (wegańska)
Babka polska z rodzynkami (bez ograniczeń)
Gomasio z dodatkiem oleju lub bez (wegańska)
Hummus z dodatkiem oleju lnianego (wegańska)
Poranny kleik z siemienia (wegańska & RAW)
Polski kapuśniak z ciecierzycą (fasolą) i tofu wędzonym (wegańska)
Kompot z jabłek i ciemnych polskich winogron (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas