7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kluski slaskie biale

Kuchnia śląska.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

Ziemniaki 1 kg
Maka ziemniaczana
Sol

Przygotowanie:

Ziemniaki umyc, obrac i ugotowac we wrzacej osolonej wodzie do miekkosci. Po ugotowaniu odcedzic i gorace przecisnac przez praske do ziemniakow. Przecisniete ziemniaki ulozyc w misce, powierzchnie wyrownac reka, podzielic na cztery czesci i jedna czesc wyjac. W miejsce wyjetych ziemniakow wsypac tyle samo maki ziemniaczanej, oraz dodatkowo jedna plaska lyzke. Dodac ponownie wycisniete ziemniaki i szybko zanim wystygna dokladnie calosc wraz z maka zagniesc na jednolita mase. Z cieplej jeszcze masy formowac okragle kluseczki wiekoscia przypominajace pileczke pingpongowa. Kluski ukladac na desce wysypanej maka ziemniaczana. Gotowac we wrzacej osolonej wodzie. Po wrzuceniu do wrzatku delikatnie wymieszac od dna lyzka drewniana. Kluski gotowac do chwili zagotowania na dosc duzym ogniu, a z chwila zagotowania na bardzo malym ogniu.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-11-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: PRZEPISY ŚLĄSKIE
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

moja babcia robila wszystko identycznie ale dodawala jeszcze 2 lyzki oleju
autor anonimowy 2007-02-22 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kluski gryczane (wegańska)
Kluski amarantusowe (bez ograniczeń)
Kluski z "serem" (wegańska)
Kluski śląskie (wegańska)
Kluski leniwe z cynamonem (bez ograniczeń)
Kluski leniwe z otrębami (bez ograniczeń)
Kluski z płatków owsianych (bez ograniczeń)
Kluski lane na śniadanie (bez ograniczeń)
Kluski leniwe z ziemniaków (bez ograniczeń)
Kluski kładzione z makiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas