7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Panir - hinduski ser biały ze słodkiego mleka



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

4 l mleka
kwasek cytrynowy lub mlekowy

Przygotowanie:

1. Mleko zagotować.
2. Do gotującego się mleka wlać lub wsypać taką ilość kwasku cytrynowego lub mlekowego, aby od serwatki oddzielił się ser. Należy robić to powoli, wlewając kolejne porcje kwasku. Jeśli wsypiemy za dużo, ser będzie bardzo twardy.
3. Ser odcedzić na sitku, można go też odsączyć stawiając na nim ciężki garnek.

Wskazówki i uwagi:

Ser taki można pokroić w kostkę i dodać do warzyw czy ryżu lub też usmażyć i wówczas będzie on także doskonałym dodatkiem. Polecamy jednak taki smażony panir namoczyć w tej samej serwatce razem z solą i przyprawami. Panir taki staje się miękki i bardzo delikatny w smaku.

Jeśli nie odciśniemy paniru zbyt mocno, może służyć on jako półprodukt do zrobienia słodyczy lub ciasta.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-11-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Wegetarianizm po mistrzowsku", Autorka: Ewa Kmiecik. Wyd: Natur Art.2000.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

w "kuchni Kryszny" napisane jest że kwasek (0,5łyżeczki na 0,6lmleka) jogurt,lub również serwatka
monika77 2010-01-25 17:52:42.955

Jak myślisz czy zamiast kwasku cytrynowego można by było dodać soli gorzkiej? Ja ją dodaję jak wyrabiam tofu zamiast soku z cytryny i działa
Vanja86 2009-12-17 22:06:48.689

Panir to ser hinduski (popularny na terenie Indii, Pakistanu i w państwach ościennych). Polski ser robi się inaczej, z kwaśnego mleka a nie słodkiego, i jest mniej zwarty. Panir bardziej przypomina konsystencją tofu, można go np. pokroić w kostkę i dodać do jakiejś potrawy z ryżem.
~pat 2009-12-15 21:39:04.83

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sandesz - słodkie kulki z sera panir (lakto-wege)
Makaron z białym serem (bez ograniczeń)
Pierogi z białym serem (bez ograniczeń)
Ser biały smażony do kanapek (lakto-wege)
Zupa brokułowa z białym serem i ryżem (lakto-wege)
Bakłążany faszerowane białym serem z tymiankiem (lakto-wege)
Kotlety z chleba orkiszowego z białym serem (bez ograniczeń)
Chlebowe ruloniki ze szparagami i białym serem (bez ograniczeń)
Biały krem z kalafiora z niebieskim serem pleśniowym (lakto-wege)
Słodki krem cynamonowy z białej fasolki - tanio, dużo, szybko, a do tego zdrowo! (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas