7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ghee - klarowane (oczyszczone) masło

Produkt kuchni indyjskiej. Ghee można przechowywać kilka miesięcy. Wszelkie produkty smażone na ghee mają szczególny smak, ale oczywiście można zamiast ghee stosować oleje roślinne lub zwykłe masło.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

3 kostki masła "ekstra" lub śmietankowego (bez soli)

Przygotowanie:

Roztop masło i trzymaj je na małym ogniu przez ok. pół godziny. Uważaj, aby go nie przypalić (dlatego ogień cały czas musi być jak najmniejszy), bo ghee zrobi się ciemnobrązowe i będzie gorzkie.

Na powierzchni powstanie biały kożuch, który należy zdjąć. Kiedy ghee będzie już gotowe, czyli stanie się przezroczyste, złociste, o orzechowym zapachu, wyłącz ogień. Po ok. 10 minutach, gdy trochę ostygnie, przelej je przez sitko wyłożone gazą (na dnie garnka też zbierają się zanieczyszczenia) i pozostaw w odkrytym naczyniu do stężenia. Przechowuj w zakręconym słoiku/pojemniku.

Wskazówki i uwagi:

Aby uniknąć przypalenia podgrzewanego masła, można użyć kąpieli wodnej - garnek z masłem wstawić w większy z wodą, a ten postawić na gazie.

Poprzez bardzo powolne podgrzewanie masła oczyszczamy je - doprowadzamy do odparowania wody i oddzielenia substancji stałych (białek, zanieczyszczeń). W ten sposób otrzymuje się tłuszcz w czystej postaci. Można podgrzewać go do dużo wyższych temperatur niż inne tłuszcze, bez obawy, że się przypali.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-11-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kinga Błaszczyk-Wójcicka + "Wegetarianizm po mistrzowsku", Autorka: Ewa Kmiecik. Wyd: Natur Art.2000.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Stosowane do agnihotry :)
~ghee 2014-02-01 22:32:34.719

Do czego to potem używać? DO JEDZENIA
~mick 2012-05-07 08:55:49.108

Maslo ghee stosuje od kilku juz lat do smazenia. Potrawy na nim smazone na tym maja zupelnie inny, niepowtarzalny smak i zapach. Tyle tylko, ze nie musze go sam robic jako ze mieszkam w USA i kilka mil od mojego domu w NJ jest miejscowosc Iselin, w ktorej mieszka bardzo wielu Hindusow. W sklepach prowadzonych przez nich mozna dostac wiele roznych gatunkow ghee. Nie jest drogie 1,5 kg sloik kosztuje ok 20 USD. Pzdr.
~Ya-nek 2011-11-29 02:52:26.29

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Indyjska mieszanka przypraw (masala) prażona na ghee/maśle (lakto-wege)
Masło grzybowe (lakto-wege)
Kapusta na maśle (lakto-wege)
Masło szpinakowe (lakto-wege)
,,Masło" pomidorowe (wegańska)
Masło orzechowe 4 (wegańska)
Zielone masło (ziołowe) (lakto-wege)
Masło (pasta) z awokado (wegańska)
Masło z orzeszków ziemnych (wegańska)
Masło orzechowe Rogera (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas