7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Indyjska mieszanka przypraw (masala) prażona na ghee/maśle

W kuchni indyjskiej do wszystkich potraw używa się masali ponieważ przyprawy, które najpierw prażymy, nadają potrawie niepowtarzalny smak i aromat.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

0,5 łyżki ghee lub masła
0,5 łyżeczki czarnej gorczycy
0,25 łyżeczki mielonej kolendry
0,5 łyżeczki kurkumy
0,25 łyżeczki asafoetidy (asafetydy)
0,25 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Podajemy tu przykład masali, ale masala będzie inna dla różnych dań.

Zasadą jest jedynie, że wrzucamy przyprawy na rozgrzany tłuszcz w odpowiedniej kolejności: od najgrubiej do najdrobniej zmielonych. Każda z nich powinna prażyć się kilka sekund, a całość nie dłużej niż do chwili, kiedy lekko gryzący dymek wydobędzie się z garnka. Należy być szczególnie uważnym, dlatego, że wystarczy chwila nieuwagi i... masala się spali.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-11-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Wegetarianizm po mistrzowsku", Autorka: Ewa Kmiecik. Wyd: Natur Art.2000.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Garam masala - "gorąca mieszanka" przypraw (wegańska)
Chai Masala - indyjski przepis na rozgrzewającą herbatę (wegańska)
Ras-el-hanout czyli arabska mieszanka przypraw (wegańska)
Curry własne, domowe - mieszanka przypraw (wegańska & RAW)
Ghee - klarowane (oczyszczone) masło (lakto-wege)
Smażone ziemniaki w indyjskim stylu - z aromatycznymi przyprawami i skórką cytryny (wegańska)
Garam masala z Pundżabu (wegańska)
Popcorn (prażona kukurydza) z bakaliami (wegańska+miód)
Ciecierzyca prażona z kuminem i chili (wegańska)
Chana masala (z ciecierzycy i ziemniaków) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas