7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Jabłka pieczone z winnymi rodzynkami i sosem karmelowo-śmietankowym



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

6 dużych jabłek typu golden delicius (b.słodkie, delikatnie kwaskowate, aromatyczne i soczyste)
6 łyżek rodzynek
10 cl słodkiego wina
łyżka masła do wysmarowania naczynia

sos karmelowo-śmietankowy:
25 g cukru
25 cl śmietany

Przygotowanie:

Rodzynki zalać winem i pozostawić na godzinę.

Rozpuścić cukier w garnku na małym gazie, wolno mieszając. Następnie lekko podgrzać połowę śmietany i dodać do karmelu, cały czas mieszając. Resztę śmietany ubić i dodać do ostudzonego wcześniej karmelu.

Jabłka obrać, wyciąć środki, zapełnić rodzynkami nasączonymi winem, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Dodać trochę wody i wstawić na 30 min. do pieca nagrzanego do 180 stopni.

Ostudzić i polać wcześniej przygotowanym sosem karmelowym. Można udekorować bitą śmietaną.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2004-01-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jabłka pieczone z migdałami, konfiturami i aromatycznym winnym sosem (wegańska)
Jabłka pieczone z rodzynkami i dżemem (wegańska)
Jabłka pieczone z rodzynkami, migdałami, miodem i cynamonem (lakto-wege)
Jabłka pieczone z rodzynkami i sokiem pomarańczowym (wegańska)
Jabłka pieczone z amarantusem (wegańska)
Surówka z marchwi i jabłka z rodzynkami (wegańska)
Pieczona/grillowana paryka marynowana w oliwie z octem winnym (wegańska)
Sałatka z pora, jabłka, marchewki i rodzynek z sezamem (wegańska)
Ryż pieczony z jabłkami i rodzynkami (wegańska)
Sos biały do makaronu (śmietankowy z czosnkiem) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas