7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Marchewka z Karelii (a nie po koreańsku) w marynacie czosnkowej

"Markov po kareysku" pochodzi nie od Korei a od Karelii - pogranicze fińsko-rosyjskie. Przepis bardzo popularny w krajach dawnego ZSRR, głównie w Rosji i na Ukrainie.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1/2 kg marchwi
1/4 szklanki oleju sojowego
1,5 łyżki octu
5-7 ząbków czosnku
sól
pieprz
cukier
ostra papryka

Przygotowanie:

Marchew utrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać 3 łyżeczki oleju i ocet, po czym odstawić na 2 godz.

Po tym czasie dodać przyprawy (sól, pieprz, cukier i ostrą paprykę) na wyczucie, zalać pozostałą ilością oleju (wcześniej rozgrzanego do wrzenia) i dodać rozdrobniony czosnek. Odstawić do lodówki na dobę, by potrawa uzyskała właściwy smak i aromat.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2004-03-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis wysłał(a) NCder
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

na tym oleju mozna usmazyc cebule odcedzic i wtedy dodac do marchwi ....
~krasnal 2009-12-12 17:19:28.469

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Czosnkowa marchewka do obiadu (wegańska)
Marchewka ze śliwkami (wegańska)
Giardiniera - pieczona papryka w marynacie (wegańska)
Ryż w pikantnej marynacie na gorąco (wegańska)
Ziemniaki zapiekane w marynacie paprykowej (wegańska)
Marchewka z pomarańczą = surówka (wegańska)
Marchewka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Marchewka zimą na bogato (wegańska)
Smażone tofu po koreańsku - w ostrym sosie (lekko słodkim:) (wegańska)
Bakłażany w marynacie do piekarnika + sos tzatziki (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas