7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Naleśniki ze szparagami i beszamelem



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

naleśniki:
20 dag mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
pół szklanki śmietany
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta gałki muszkatołowej

nadzienie:
1 pęczek szparagów
sól (do pół łyżeczki)

sos beszamelowy ze szczypiorkiem:
łyżka masła
łyżka mąki
filiżanka mleka
10 dag twardego sera
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka soku cytrynowego
sól
pieprz
cukier

żółty ser do posypania

Przygotowanie:

Przygotować ciasto naleśnikowe: jajka, mleko, śmietanę i mąkę ubić mikserem. Przyprawić solą, cukrem i startą gałką muszkatołową. Odstawić na 25 minut.

W tym czasie oskrobać dokładnie szparagi nożykiem do ziemniaków. Ułożyć je w garnku, by nie odpadły delikatne główki. Gotować przez ok. 12-15 minut na małym ogniu w osolonej wodzie. Miękkie zdjąć z ognia i na razie nie odcedzać.

W rondelku zrobić białą zasmażkę z masła i mąki. Wlać mleko, zagotować - wyjdzie dość gęsty sos. Wsypać utarty ser, szczypiorek, wymieszać, doprawić i zdjąć z ognia.

Usmażyć 8 naleśników. W każdy zawinąć po 2-3 szparagi (dopiero teraz odcedzone). Następnie polać je sosem beszamelowym i podać posypane żółtym serem.
Nadesłał(a) arleta, dnia: 2004-04-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kobieta i życie"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ciekawa koncepcja, tylko kolejność bez sensu.
~wariat 2012-05-28 21:29:34.995

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Brokuły zapiekane pod beszamelem (lakto-wege)
Beszamel w wersji zwykłej i do zapiekania (lakto-wege)
Dynia zapiekana z pomidorami pod beszamelem (wegańska)
Cebula młoda i jajka na twardo zapiekane pod beszamelem (bez ograniczeń)
Zapiekanka z ziemników i kapusty z grzybami (pod beszamelem) (wegańska)
Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem) (lakto-wege)
Zimna zupa ze szparagów (wegańska)
Risotto ze szparagami i pieczarkami (wegańska)
Grillowane/ smażone szparagi (wegańska)
Szparagi zapiekane z pieprzem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas