7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Domowy wege bulion - wywar z warzyw z lubczykiem

Jak ktoś nie lubi rosołków z kostki, można samemu zrobić taki wywar. Dobry na bazę do zupy, do warzyw w galaretce z agarem lub po prostu do zjedzenia z kluseczkami swojej roboty ;))

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 marchewki
2 pory
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
parę liści lubczyku do smaku
cebula

Przygotowanie:

Jarzyny obrać i pokroić, ale nie bardzo drobno, wrzucić do wody razem z liśćmi lubczyku. Co do cebuli to jej nie obierać, tylko umyć, żeby była czysta, wytrzeć i wbić na widelec. Jak się ma kuchenkę gazową, to po prostu trzymać nad płomieniem i trochę ją przypalić. Taką właśnie włożyć do wywaru, a potem, jak się zacznie gotować, to wyjąć. Cebula ta da niepowtarzalny smak.

Gotować wywar do miękkości warzyw (15-20 min. od zagotowania) na małym ogniu. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Co do liści lubczyku, to jak się kupiło więcej, można ususzyć pokrojone albo nawet całe, a później przechowywać w przewiewnym pojemniku. Liście te są świetną przyprawą do zup.
Nadesłał(a) arleta, dnia: 2004-04-05 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Po ugotowaniu bulionu, dodaję łyżkę oleju. Oczka z oleju wyglądają ładnie i dodają smaczku.
Persimmona 2010-07-31 18:23:28.69

Bulion z młodziutkiej włoszczyzny, gotowany z dodatkiem liści młodego selera, jest po prostu dokonały. Bardzo podobnym i tak samo rewelacyjnym dodatkiem jest lubczyk. W końcu też należy do selerowatych :)
Dodałam 2 litry wody i uzyskałam bardzo aromatyczny bulion. Swobodnie można dodać więcej wody.
patrycccja 2010-05-13 13:28:44.887

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek) (wegańska)
Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa (wegańska)
Chińszczyzna wege - ryż z duszonymi warzywami i imbirem (wegańska)
Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska)
Zupa szpinakowa z lubczykiem (wegańska)
Kanapka z hummusem i świeżym lubczykiem (wegańska)
Wege skwarki (wegańska)
Wege-strogonoff (lakto-wege)
Barszcz czerwony z wywarem z grzybów (wegańska)
Zupa pomidorowa na wywarze ziołowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas