7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Polna sałata i truskawki

Zaimprowizowałam przed chwilą tym, co znalazłam w domu. I to efekt, którym jestem niewiarygodnie zachwycona. Do tego stopnia, że nie wytrzymałam i postanowiłam umieścić mój pierwszy przepis w Puszatkowie :)

Sałatka ma niewiarygodne kolory. Jest tak soczysta i apetyczna, że się nie zauważą, kiedy znika.

Idę po dokładkę...




Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

Feldsalat (nie wiem, jaki jest polski odpowiednik; nazwałam to polna sałata, ale na pewno może być dowolna inna i też będzie pycha)
Truskawy świeże (!)
Pomidor
1 łyżka octu
kilka kropli sosu sojowego
trzy łyżki oliwy z oliwek


Na sos (ilość na sporą michę sałaty):
Ocet winny (mogą być różne, np. ziołowy, z czerwonego wina) -- 1 łyżka
Musztarda (najlepiej taka z ziarenkami) -- płaska łyżeczka
Sos sojowy (kilka kropel)
Imbir (szczypta)
Bazylia (ja robiłam z suszoną, ale ze świeża pewnie jeszcze lepsze, wtedy trzeba by ją prosto do miski wrzucić)
Pieprz świeżo mielony (odrobinkę)
Sól (również szczypta)
Cukier (opcjonalnie -- szczypta)
Oliwa z oliwek -- 3 łyżki

Przygotowanie:

Umytą sałatę wrzucić do dużej miski. Umyć truskawki i pokroić, jak kto lubi. To samo zrobić z pomidorem. Wszystko wrzucić do miski.

Do tego robimy sos vinegret (można go zrobić wcześniej, żeby się przegryzł i trzymać w lodówce). Trzeba przy tym pamiętać, że oliwę dodajemy na końcu, bo inaczej trudno będzie wymieszać. Do szklanki albo kubka wlać w sumie jedną łyżkę octu. Ja robię pół na pół ziołowy z winnym. Do tego kilka kropli sosu sojowego, łyżeczka musztardy (nie przesadzić!), przyprawy. Pomieszać łyżką. Potem dodać trzy łyżki oliwy z oliwek. Można pomieszać dalej łyżką. Ja wypróbowałam ostatnio tzw. miotełkę lub też trzepaczkę, jak kto woli (po niemiecku der Schneebesen), która rewelacyjnie łączy składniki.

Dolać sos do miski i delikatnie i dokładnie wymieszać wszystko łyżką i widelcem.

Podawać natychmiast!

Wskazówki i uwagi:

Sałata polna jest bardzo delikatna, nie powinno się jej rozdzierać na kawałki, tylko od razu wrzucać do miski; niektórzy preferują suszenie sałaty po umyciu, ale ta nie nadaje się do tego najlepiej; można ew. lekko osuszyć papierowym ręcznikiem.
Nadesłał(a) sloniul, dnia: 2004-05-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Polska nazwa tej sałaty to ROSZPONKA
Znakomita jest też w sałatce ziemniaczanej.
jokka 2009-08-09 16:21:18.303

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałata z truskawkami (lakto-wege)
Mix sałat ze szparagami, pomidorkami cherry i truskawkami (wegańska)
Chłodnik z truskawek (lakto-wege)
Pszenica z truskawkami (lakto-wege)
Kompot z truskawek (wegańska)
ratafia z truskawek (wegańska)
truskawki w czerwonym winie (lakto-wege)
Naleśnikowa lazania z truskawkami (bez ograniczeń)
Chłodnik z truskawek i wiśni (bez ograniczeń)
Biszkopt ze świeżymi truskawkami (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas