7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Szybka "szarlotka" śniadaniowa

Naprawdę smakuje jak szarlotka!

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

2 jabłka (najlepiej z uprawy ekologicznej)
płatki śniadaniowe (np. pszeniczne z otrębami)
śmietana 18% (najlepiej z gospodarstwa ekologicznego) lub mleko sojowe lub budyń/deserek sojowy
szczypta cynamonu
ew. miód lub syrop klonowy

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka, zalewamy czystą wodą, tak aby tylko je zakryć (nie za dużo wody!). Doprowadzamy do wrzenia, czekamy w zależności od gatunku jabłek 5-10 minut aż zmiękną. Zdejmujemy z gazu.

Jabłka przekładamy do miseczek, pozostały "kompocik" przelewamy do filiżanek (można doprawić miodem, cynamonem, cytryną). Jabłka posypujemy hojnie płatkami, na koniec dwie łyżeczki śmietany 18% i szczypta cynamonu. Można dodać odrobinę miodu na koniec.

Wersja dla wegan - z mlekiem sojowym lub budyniem sojowym i np. syropem klonowym. Też pycha!

Wskazówki i uwagi:

Najlepsze jesienią lub zimą.
Nadesłał(a) Nat, dnia: 2004-05-05 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Szarlotka jaglana (wegańska)
Szarlotka z budyniem (wegańska)
Chlebki śniadaniowe (bez ograniczeń)
Tosty śniadaniowe (lakto-wege)
Śniadaniowa surówka (wegańska)
Crumble: najprostsza szarlotka (lakto-wege)
Szarlotka, śliwkowiec lub marchewkowiec (lakto-wege)
Czekoladowa szarlotka z kruszonką (bez ograniczeń)
Wege szarlotka (sypana) (wegańska)
Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas