7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rurki (penne) o bogatym smaku - w sosie pomidorowym z oliwkami, kaparami i ostrą papryczką



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

400 g makaronu
500 g świeżych pomidorów
2 ząbki czosnku
20 szt. czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
1 ostra papryczka (peperoncino)
1/2 kostki bulionu warzywnego
1 pęczek natki z pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości posolonej wody. Pomidory sparzyć przez kilka minut w gotującej się wodzie, obrać ze skórki i drobno pokroić. Czosnek drobniutko posiekać. Wypestkowane oliwki pokroić razem z kaparami. Papryczkę wypestkować i drobno posiekać.

W szerokim rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek, dodać oliwki z kaparami, wymieszać. Dodać pomidory, pikantną papryczkę (peperoncino), pół kostki warzywnej, sól i pieprz, dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 30 minut.

Kilka minut przed końcem gotowania dodać umytą i posiekaną natkę. Makaron połączyć z gorącym sosem. Podawać natychmiast po przygotowaniu. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Sos do powyższego przepisu po małej modyfikacji może służyć do podania dania na zimno:
Należy umieścić wszystkie - za wyjątkiem bulionu warzywnego - składniki w dużym naczyniu. Dokładnie wymieszać i pozostawić na jedną noc wspólnie. Makaron po ugotowaniu należy ochłodzić strumieniem zimnej wody a po jego odcedzeniu wymieszać wspólnie z przygotowanym sosem i pozostawić celem "dojścia" jeszcze przez jedną godzinę w chłodnym miejscu (wskazana lodówka).
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

pycha! nie potrzeba zdejmować skórki z pomidorów, bo i tak się cała rozgotowuje.
~tiivilitarius 2005-07-18 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wkurzone rurki (penne) z sosem pomidorowym i zielonym groszkiem (wegańska)
Rurki (penne) z sosem z borowików (wegańska)
Smakowite świderki (z oliwkami, ostrą papryczką, natką i bułką tartą) (wegańska)
Penne pełnoziarniste z sosem szpinakowo-niebieskim i oliwkami (lakto-wege)
Spagetti z pikantnym sosem pomidorowym i kaparami (wegańska)
Sos pomidorowy z pieczarkami i oliwkami (wegańska)
Salsa - sos pomidorowy na ostro (do słoików) (wegańska)
Orkisz z oliwkami i sosem pomidorowo-słonecznikowym (wegańska)
Szybki makaron z sosem pomidorowym z papryką i oliwkami (wegańska)
Spaghetti o dwóch smakach [Spaghetti ai due sapori] - ze smażonym bakłażanem i sosem pomidorowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas