7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Canelloni z zielonym groszkiem w pomidorach



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

-paczka canneloni
-400gr mięsistych pomidorów
-pól kilo groszku zielonego
-po 2 spore "różyczki" brokuła i kalafiora)
-2 spore cebule,
-2 garście czerwonej soczewicy
-10 ziaren zielonego pieprzy
-2 liscie laurowe
-100gr żółtego sera
-100ml śmietany
-jajo
-sól, 2 łyżeczki suszonej bazylii (świeża pewnie lepsza jeszcze będzie),
ząbek czosnku, szczypta pieprzu kajeńskiego i gałki muszkatołowej
-garść czarnych oliwek
-łyżka natki pietruszki posiekanej
-olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebule posiekać i wrzucić na patelnię razem z soczewicą, zielonym pieprzem i liściem laurowym (na olej rzecz jasna).
Niech się podsmaży.
Sparzyć pomidory, obrać, posiekać jakoś (albo użyć puszkowych). Jak cebula z soczewicą podsmażona to wrzucić na to pomidory - niech się powoli smaży i odparowuje nadmiar wilgoci.

Groszek wyłuskać, brokuła i kalafiora podzielić na drobne różyczki i wrzucić na wrzącą, lekko osoloną i osłodzona wodę - podgotować na półtwardo.

Sos pomidorowy ja zmiksowałam w blenderze*, dodając do niego ząbek czosnku (trzeba tylko liść wyłowić, pieprz zielony ma się zmiksować) doprawiłam solą, pieprzem kajeńskim, bazylią - ok szklanki odlałam, resztę połączyłam z warzywami i połową żółtego sera.
Odłożony sos wymieszałam z garścią posiekanych czarnych oliwek i ok łyżką posiekanej natki pietruszki. Naczynie żaroodporne wysmarowałam tłuszczem, śmietanę połączyłam z jajem, posoliłam i dodałam szczyptę gałki muszkatołowej - połowę tej masy wlałam do naczynia.
Na tym układałam namoczone we wrzątku rurki caneloni napchane farszem z groszkiem, polałam odłożonym wcześniej sosem pomidorowym, posypałam serem, polałam po wierzchu resztą masy śmietanowej.

I to zapiekłam pod przykryciem na 200st w piekarniku az rurki zrobiły się miękkie.

*Nie trzeba go miksować, ale jeśli nie bedzie miksowany, to pieprz zielony przed dodaniem trzeba grubo zmielić, lub chociaż roztłuc.
Nadesłał(a) sowa, dnia: 2004-07-17 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka: prażona quinoa z chrupiącym tofu, pomidorem i zielonym groszkiem (wegańska)
Ryż z zielonym groszkiem (wegańska)
Żółty ryż z zielonym groszkiem (wegańska)
Papryczki faszerowane zielonym groszkiem (wegańska)
Zupa grzybowa z zielonym groszkiem (wegańska)
Jajecznica z zielonym groszkiem i sosem serowym (bez ograniczeń)
Quinoa z tempehem, migdałami i zielonym groszkiem (wegańska)
Makaronowa sałatka leśna (z kurkami i zielonym groszkiem) (wegańska)
Gołąbki z ryżem, zielonym groszkiem i chili (wegańska)
Kotleciki ryżowe z żółtym serem i zielonym groszkiem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas