7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos do spaghetti z granulatem sojowym (a'la spaghetti bolognese)

Robię to spaghetti od tylu lat, że już dawno nie pamiętam skąd przepis pochodzi. W naszym domu potrawa ma takie powodzenie, że od razu robię ją z podwójnej porcji składników.

Średnia ocena: [5.0 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

granulat sojowy (paczka)
ok. 0,5 kg cebuli
sos pomidorowy w pudełku lub koncentrat

sól
pieprz
łyżeczka cukru
inne przyprawy, np. oregano, tymianek, zioła prowansalskie
olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę siekamy w kostkę i starannie szklimy na oleju. Przekładamy do garnka. Na następnej porcji oleju smażymy namoczony i silnie odciśnięty granulat. Trochę to trwa, należy mieszać, ale leciutkie przypalenie nada mu tylko smaczku.

Obsmażony granulat dodajemy do cebuli, wlewamy sos pomidorowy, solimy hojnie, pieprzymy, przyprawiamy wg. gustu (polecam oregano, tymianek, zioła prowansalskie). Łyżeczka cukru jest również niezbędna. Wszystko zagotowujemy. Zalewamy ugotowane spaghetti.

Wskazówki i uwagi:

Fantazje i modyfikacje oczywiście dozwolone. Mięsożernemu teściowi posypiemy potrawę tartym żółtym serem. Teściowej możemy dolać do sosu ciut śmietany albo go zaprawić zasmażką.

Generalnie, jak ktoś nie wie co je, zazwyczaj sądzi, że to mielone mięso (exemplum mój syn, który dopiero po dwóch dniach zaczął coś podejrzewać). Powodzenia :)
Nadesłał(a) ~Megana, dnia: 2004-07-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Niewykluczone, że z jakiejś gazety...
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

pyszny sos :D. użyłam pomidorów z puszki, których nie miksowałam, tylko lekko rozgotowałam, aby gdzieniegdzie znajdowały się cząstki pomidorów a usmażony granulat (z sosem sojowym) dodałam - jak radziła poprzedniczka - pod koniec gotowania. do cebuli, podczas smażenia polecam też dodać parę wyciśniętych ząbków czosnku.
majczi 2011-12-13 18:11:32.687

ja od dawna robie spaghetti z granulatem (ale preferuje sosy z paczki)- polecam granulat dodawac na samym koncu.A oprocz cebulki dusze jeszcze pieczarki, dodaje tez troche kukurydzy z puszki - bardzo pasuje do tego dania. Polecam! Mięsożercy ktorych tym czestuje sa mile zaskoczeni! :)
wisniowa 2011-01-18 18:24:10.175

granulat można dodać pod koniec do sosu, i nie trzeba go gotowac;)
ana 2010-06-08 15:46:37.732

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Spaghetti "bolognese" (z granulatem sojowym) (wegańska)
Pożywny sos pomidorowy z granulatu a'la spaghetti bolognese (świetny w góry) (wegańska)
Pomidorowe spaghetti bolognese z granulatem sojowym (lakto-wege)
Sos a'la boloński / spaghetti bolognese z "wkładką" z fasoli i orzechów (wegańska)
Sos do spaghetti z granulatem sojowym, pieczarkami i kukurydzą - pychota! (wegańska)
Spaghetti a la bolognese z warzywami (lakto-wege)
Spaghetti bolognese z tempehem (wegańska)
Spagetti "bolognese" (z granulatem sojowym) (wegańska)
Spaghetti bolognese z kaszą i kiszonym ogórkiem (wegańska)
Kremowe spaghetti a'la Gdynia (z sosem pomidorowym z tofu i kaparami) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas