
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Sos beszamelowyKuchnia francuska. Beszamel jest używany m.in. jako sos do duszonych/gotowanych warzyw (np. szparagów), a także do przygotowania lazanii, moussaki i innych zapiekanek. Jest też bazą do wielu innych sosów - np. sosu Mornay (z serem żółtym i śmietaną) czy musztardowego.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:50 g masła (dla wegan olej/oliwa)
50 g mąki 600-750 ml mleka (zwykłego lub roślinnego) sól pieprz (najlepiej biały, żeby sos miał jednolity kolor) gałka muszkatołowa (opcjonalnie) Przygotowanie:
W małym rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z płomienia, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i ponownie wstawić na ogień. Zagotować na kilka minut co jakiś czas mieszając i uważając, żeby mąka się nie zrumieniła. Całość powinna mieć postać gęstej pasty, która łatwo odchodzi od ścianek garnka/patelni.
Zmniejszyć ogień i dodać gorące mleko w małych porcjach, po kilka razy, do całości masy. Mieszać dokładnie, aby nie utworzyły się grudki. Posolić, popieprzyć i kontynuować gotowanie na małym ogniu, żeby mąka nie była surowa (niektórzy polecają nawet 10 minut). Wskazówki i uwagi:Jeśli zrobią się grudki, można spróbować przetrzeć sos przez sitko lub zmiksować. Albo zacząć od nowa :) Wbrew pozorom beszamel wcale nie jest trywialny - potrafią się na nim wyłożyć nawet osoby ze sporym doświadczeniem.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na bazie Serwisu makaron (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
grudy się nie robią jeżeli mleko, które dodajemy jest ciepłe - trochę podgrzane lub w temperaturze pokojowej. mleko z lodówki może spowodować że utworzą się grudy. czy ktoś próbował beszamelu z mlekiem sojowym własnoręcznie robionym? ja robiłam raz na sojowym z kartonu, zazwyczaj jednak decyduję się na krowie... bo te wszystkie alpro to nie na moją kieszeń niestety
~znikam 2013-01-26 12:32:01.449 ![]() Tak wiec nie bojcie sie uzywac oleju zamiast masla ,margaryny,jesli w swoim zywieniu nie przesadzacie na co dzien z olejami to nie bedzie zadnych skutkow w postaci dodatkowych kilogramow a olej ,oliwa jest zdrowsza niz maslo czy margaryna nawety weganska :) Ja czasami jeszcze daje mrozonego koperku lub natki pietruszki jak np robie do zapiekanek.beszamel robnilam juz z 6 razy i za kazdym razem wyszedl wlasnie na oleju :) i tez jak majczi nie przecieram ani nie miksuje bo to niepotrzebna robota tylko zagotowuje olej z mąką i powoli dodaje mleko ciagle mieszajac albo widelcem,lyzka bardzo energicznie albo trzepaczka wlasnie potem dodaje pieprz czarny,sol,galke i inne przyprawy jak lubie i jest super OpenWorld 2012-06-28 16:42:59.377 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sos beszamelowy z żółtkiem (bez ograniczeń)Sos beszamelowy - wariacje (lakto-wege) Sos beszamelowy z gałką muszkatołową (lakto-wege) Sos beszamelowy do szparagów i zupa-krem szparagowa (wegańska) Sos beszamelowy z mąki kukurydzianej, bez mleka! (wegańska) Sos pesto (lakto-wege) Sos ziołowy 1 (lakto-wege) Sos szalotkowy (lakto-wege) Sos tatarski (bez ograniczeń) Sos 8 jarzyn (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~adril 2014-01-08 17:52:14.65