7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4881 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą

Idealne do czerwonego barszczu, zamiast krokietów. Są pyszne!!!

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
0,5 kg mąki
0,5 kostki drożdży
trochę mleka na rozczyn (może być roślinne albo woda)
szczypta cukru
szczypta soli
1 jajco (opcjonalnie)
2 łyżki masła lub oleju

białko (lub woda) do posmarowania
kminek lub sezam do posypania

nadzienie:
kilka większych cebul
pieczarki (ilość w zależności od indywidualnego uznania)
olej do smażenia
kminek
1 ziarnko jałowca
sól
pieprz czarny

Przygotowanie:

Więc tak: przyrządzić rozczyn z drożdży, mleka i cukru. Wsypać do miski mąkę, zrobić zagłębienie, wlać rozczyn, dodać sól, wbić jajko. Po chwili zagnieść ciasto, dodać roztopione masło (wystudzone!) lub olej. Odstawić do wyrośnięcia.

Cebulę pokroić w talarki, pieczarki w plasterki. Na olej wrzucić kminek, rozgniecione ziarnko jałowca i cebulę. Następnie dodać pieczarki, dusić, posolić, popieprzyć, podsmażyć.

Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, nakładać po trochu farszu. Zbierać rogi kwadratów, sklejać razem, przyciskając lekko na środku pasztecika. Posmarować białkiem (lub wodą), posypać kminkiem lub sezamem albo jednym i drugim naraz. Piec do lekkiego zrumienienia. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Dla wszystkich z wyższego pułapu wege: można się obejść bez jajka i mleka w cieście.

Do farszu polecam duuużo pieprzu.
Nadesłał(a) Mildret, dnia: Aug 11, 2004
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Pyszne! Zrobiłam w opcji wegańskiej, z tym że dodałam "zastępcze" wegańskie jajko. Trochę też zmodyfikowałam końcowy etap. Wydaje mi się, że zamiast kroić ciasto w kwadraty łatwiej jest zrobić długi prostokąt, a potem ułożyć na nim rulon z nadzienia, skleić dłuższe boki (na wodę) i potem pokroić ukośnie w rąby.
mirabelka Dec 26, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Paszteciki z brązową soczewicą i cebulą (wegańska)
Krucho-drożdżowe ciasto na rogaliki, paszteciki itp. (bez ograniczeń)
Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska)
Paszteciki francuskie z kapustą, cebulą i marchewką (wegańska)
Paszteciki drożdżowe z kapustą białą, jajkiem i żółtym serem (bez ograniczeń)
Ryż z pieczarkami i cebulą (wegańska)
Smażone pierogi drożdżowe z pieczarkami (wegańska)
Paszteciki francuskie (z gotowego ciasta francuskiego) z pieczarkami i serem (bez ograniczeń)
Knysze - drożdżowe sakiewki z rumianą cebulą (bez ograniczeń)
Quinoa z pieczarkami i cebulą na winie (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas