7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kasza pęczak z sosem fasolkowo-marchewkowym

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 szkl pęczaku
2 czubate łyżki mąki
2-3 łyżki oleju
1 szkl zielonej fasolki szparagowej
1/2 szkl marchewki
Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, tymianek, listek laurowy

Przygotowanie:

Gotujemy pęczak w 2 szkl wody z odrobiną soli i łyżeczką masła.
Sos:
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mąkę, smażyć do momentu, aż się lekko zarumieni. Wtedy przełożyć do garnka z zimną wodą (ok. 2 szkl.) i zagotować, ciągle mieszając. Jesli dodamy do ciepłej wody, zrobią się kluski! Po drodze dodać sól i liść laurowy.
Po zagotowaniu wrzucamy fasolkę pociętą na mniejsze kawałki i marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotujemy to ok. 45 min. Jeżeli zrobi się za gęste, dodajemy trochę wody. W czasie gotowania dosyć często mieszać. Przyprawić pieprzem, lubczykiem i tymiankiem.

Wskazówki i uwagi:

Ilość wody, jaką dodajemy do sosu zalezy od tego, czy lubimy sos rzadki czy gęsty.
Zasmażkę można też zrobić na maśle.
Nadesłał(a) Buddhi, dnia: 2004-09-23 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bardzo smaczne danie :). Ja dodałam do sosu podsmażoną cebulkę, kostkę sojową i wege kostkę rosołową. Polecam!
VegePancur 2009-02-08 18:27:04.945

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pęczak z sosem pieczarkowym (lakto-wege)
Zielona kasza (gryczana, jęczmienna, pęczak) (wegańska)
Kasza w sosie z soczewicy z brokułem (wegańska)
Krokiety fasolkowo-jaglane (wegańska)
Risotto fasolkowe po studencku (wegańska)
Fasolkowa pasta do kanapek (wegańska)
Kasza gryczana w sosie fasolowym z masłem orzechowym (wegańska)
Kasza jęczmienna duszona w sosie pomidorowo-selerowym (wegańska)
Sos pomidorowo-jabłkowo-marchewkowy do spaghetti lub innego makaronu (wegańska)
Kasza jęczmienna po kapucyńsku - z sosem z suszonych śliwek i pieczarek (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas