7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zapiekanka makaronowa z groszkiem i porem

Połączenie zbożowe + strączkowe jak zwykle rewelacja :-)

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 3 osób

250 g makaronu falbanki lub spiralki
1 por
puszka zielonego groszku
150 g żółtego sera (pewnie dobry byłby parmezan)
natka pietruszki

1 szklanka mleka (zimnego)
1 łyżka mąki
1 łyżka oliwy do smażenia
1 łyżka masła
sól
pieprz

bułka tarta do wysypania formy
2 kromki wczorajszego chleba
oregano

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Pory umyć i pokroić. W 1/2 szkl. mleka rozrobić łyżkę mąki.

W garnku rozgrzać oliwę, na niej stopić masło, wrzucić pory, smażyć przez chwilę. Dodać groszek, wlać połowę mleka (bez mąki), zamieszać, wlać drugą połowę mleka z mąką (cały ten taniec po to, żeby się kluchy nie zrobiły). Dodać połowę utartego żółtego sera i mieszać co jakiś czas, czekając, aż zacznie trochę bulgotać i zagęści się. Dodać natkę pietruszki, posolić, popieprzyć.

Formę lub naczynie żaroodporne (ja piekłam tym razem w zwykłej blaszanej formie do ciasta) posmarować masłem, posypać lekko bułką tartą. Makaron dokładnie wymieszać z groszkowym sosem i przełożyć do formy. Dwie kromki chleba okroić ze skórki, posmarować lekko z dwóch stron masłem, pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu. Posypać resztą sera i oregano. Zapiekać 30 minut w 180°C.
Nadesłał(a) Marta Jermaczek, dnia: 2004-09-24 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

użyłam razowych świderek Lubelli, mrożonego groszku, mleka koziego i parmezanu ok. 80g, bo akurat to miałam w domu, wyszło pycha, szczególnie fajnego akcentu dodają kawałeczki chleba, zrobiły się takie chrupiące grzaneczki
luik 2012-02-10 15:51:02.739

smaczne, chociaż jak dla mnie było to trochę za mączne, po prostu zmieniły mi się upodobania, ale warte wypróbowania!
mezynka 2009-11-22 19:09:40.16

polecam dac mrozony groszek zamiast z puszki.
O wiele lepszy smak.
autor anonimowy 2005-02-12 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaronowa zapiekanka na zielono (z groszkiem cukrowym, brukselką i brokułem) (bez ograniczeń)
Zapiekanka ziemniaczana z porem (bez ograniczeń)
Zapiekanka makaronowa z papryką i serami (lakto-wege)
Zapiekanka makaronowa z fetą i ziołami (lakto-wege)
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i papryką (bez ograniczeń)
Zapiekanka makaronowa z pekinką i soczewicą (wegańska)
Zapiekanka makaronowo-pomidorowa z granulatem (lakto-wege)
Zapiekanka makaronowo-sojowa z warzywami (wegańska)
Brokułowa zapiekanka z makaronem i porem (wegańska)
Muszle makaronowe faszerowane oscypkiem i porem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas