7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Budyń z tapioki

Lilibell555: "Można ugotować na mleku sojowym oczywiście lub na soku owocowym i wtedy jest taki tapiokowy kisiel. WAŻNE! Tapioka jest BEZGLUTENOWA!"



Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

1/3 szkl. cukru
3 łyżki tapioki, najlepiej błyskawicznej [*]
2-3/4 szkl. mleka, może być sojowe lub inne roślinne
1 jajo
1 łyżeczka wanilii
+ dodatki smakowe (kakao, bakalie, owoce itd.) wg uznania

Przygotowanie:

W garnuszku dobrze wymieszać cukier, tapiokę, mleko i dobrze ubite jajo; odstawić na 5 minut. Gotować na średnim ogniu mieszając, aż się zagotuje. Zestawić z ognia i wlać wanilię. Po 20 min. zamieszać.
Podawać ciepłe albo z lodówki.

Wskazówki i uwagi:

[*]Jeżeli tapioka nie jest błyskawiczna, to trzeba ją namoczyć oraz porządniej i dłużej gotować.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2004-10-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis podała Lilibell555
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

mozna jeszcze tę tapiokę ugotowac normalnie w wodzie (szybciutko się gotuje) i zapiec potem z jabłkami i cynamonem -pycha
autor anonimowy 2004-10-28 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tapioka pudding (wegańska)
Tapioka z karmelizowanym rabarbarem (wegańska)
Kokosowy deser z tapioki (wegańska)
Kokosowa tapioka z bananami i ananasem (wegańska)
Budyń bananowy (bez ograniczeń)
budyń ze szpinaku (bez ograniczeń)
Budyń z kalafiora (bez ograniczeń)
Budyń z jarmużu (bez ograniczeń)
Budyń meklemburski z gruszkami (lakto-wege)
Bukiet-budyń z jarzyn (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas