7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Spaghetti z cytryną [Vermicelli al limone] a właściwie śmietanowo-cytrynowym sosem

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

400 g spaghetti (najgrubsze, czyli vermicelli)
1 dojrzała cytryna (najlepiej z grubą skórką)
1 ząbek czosnku
50 g masła
100 g słodkiej śmietany
50 g tartego sera parmezan
sól

Przygotowanie:

Po umyciu i wyparzeniu (koniecznie!) cytryny należy zetrzeć na tarce (takiej jak ta do placków ziemniaczanych) tylko jej zewnętrzną, żółtą skórkę. Startą masę umieszczamy w rondlu razem z czosnkiem, masłem i połową śmietany. Przyrumieniamy całość na małym płomieniu mieszając co jakiś czas.

Spaghetti "Vermicelli" gotujemy "al dente". Odcedzamy i umieszczamy w rondlu, w którym znajduje się już wcześniej przygotowany sos. Mieszając dodajemy pozostałą część śmietany. Całą wymieszaną masę pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez kilka minut, a następnie serwujemy posypane startym parmezanem. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Danie nie jest wskazane dla osób posiadających nadkwasowość żołądka.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zdziwilam sie, ale to naprawde jest zachwycajaco dobre! Mysle, ze mieta i prazone migdaly pasowalyby tu idealnie!
ryfka 2010-02-06 16:54:14.839

Zastanawiam się, czy ten poprzedni komentarz to nie ja pisałam przypadkiem ;-) Bo dzisiaj znowu zrobiłam sobie to danie i znowu się nim zachwyciłam :)
~Joanna 2010-02-03 20:49:51.302

Uwielbiam!!! Szybkie, proste, tluste ;)
Polaczenie smaku cytryny i czosnku jest niesamowite! A do tego parmezan... MNIAM!
~Joanna 2005-10-07 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Spaghetti z kurkami i sosem śmietanowo-czosnkowym (Alfredo) (lakto-wege)
Sos śmietanowo-chrzanowy (lakto-wege)
Sos pomidorowo-śmietanowy (lakto-wege)
Sos śmietanowo-pietruszkowy (lakto-wege)
Tofu w sosie pieczarkowym (a właściwie sos pieczarkowy z tofu) (wegańska)
Spagetti z sosem śmietanowym i czosnkiem (lakto-wege)
Makaron z sosem serowo-śmietanowym (lakto-wege)
Sos śmietanowo-czosnkowy do kalafiora (lakto-wege)
Sos zielony (śmietanowy z pesto) (lakto-wege)
Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas