7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Diabelskie spaghetti [Spaghetti indiavolati]

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

500 g spaghetti (możliwie najcieńsze)
500 g pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
1 czerwona pikantna papryczka (peperoncino typu diabelska)
1 łyżka kaparów (nie solonych)
200 g czarnych oliwek
oliwa do smażenia
sól
nać pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Pierwszą czynnością jest podgrzanie w dużym rondlu sporej ilości oliwy wspólnie ze zmiażdżonym czosnkiem, który według własnego smaku i uznania można później usunąć lub pozostawić. Dodać następnie pomidory - należy pokroić je wcześniej w kostkę lub rozgnieść w sosie drewnianym widelcem na małe kawałki. Połączyć następnie z pikantną papryczką i kaparami (w całości) oraz z czarnymi oliwkami, które to oliwki należy pokroić wcześniej na drobne kawałki.

Całość należy gotować na małym ogniu aż do czasu otrzymania gęstej masy z której odparowała już prawie cała woda.

Otrzymaną, bardzo kolorową masą polewamy ugotowane "al dente" spaghetti i podajemy natychmiast po przygotowaniu.

Wskazówki i uwagi:

Warto spróbować i pozostawić wszystkie produkty do przygotowywanego sosu wspólnie (z pomidorami włącznie) na kilka godzin w pojemniku celem wzajemnego przejścia zapachów.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

tak bazylia jak najbardziej przeciez do pomidorów i makaronu. a te oliwki to nie za czybko? razem z pomidorami od razu? a no i to przegryzanie się...mimo iz może być potem smaczniejsze to nie powinno się odstawiać potrawy na 'kilka kodzin'. najlepiej zjeść od razu przed rozpoczęciem się prosesu gnilnego, a ten następuje dość szybko(mimo iż sie tego nie czuje) ;)
bazgrou 2006-09-03 00:00:00.0

mmm, ja najpierw podsmazylem troche posiekanej cebulki do sosu ,a na koncu dodalem oregano. Na gore potarty parmezan i zyc nie umierac ;-)
~nieZgood 2005-05-14 00:00:00.0

spagetti wyszło pyszne, mąż się zajadał.Dodatkowo jeszcze dodałam bazyli, nawet pasowało.
autor anonimowy 2004-03-21 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Spaghetti cebulowe (lakto-wege)
Lazurowe spaghetti (lakto-wege)
Spaghetti z boczniakami (lakto-wege)
Spaghetti Habanero (wegańska)
"Spaghetti" z cukinii (wegańska)
Spaghetti z dynią (wegańska)
Spaghetti tri colores (wegańska)
Spaghetti z tofu i pesto (lakto-wege)
Makaron spaghetti z ziołami (lakto-wege)
Spaghetti z cukinią i ciecierzycą (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas