7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chłodnik litewski aromatyczny

Doskonale smakuje z młodymi gorącymi kartofelkami polanymi masełkiem i posypanymi koperkiem, albo z ciemnym chlebem. Dobrze smakuje z jajkami na twardo - pokroić na ćwiartki i włożyć do zupy na talerzu.
Przepis jest rodzinny. Wspaniały na letnie upały.


Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

2 średnie buraki
spory pęczek botwinki (opcjonalnie, jeśli jest sezon)
surowy spory ogórek
ząbek czosnku (opcjonalnie)
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
maślanka lub kwaśne mleko lub kefir - 3 szklanki
ew. rzodkiewki
ew. śmietana do przyozdobienia

ocet winny albo kwasek cytrynowy
sól
szczypta cukru do smaku
czarny pieprz

Przygotowanie:

Buraki ucieram na grubej tarce i gotuję w małej ilości wody, z dodatkiem octu (albo kwasku) i soli. Ocet dodaję zaraz na początku do zimnej wody. Wtedy buraki zachowują piękny kolor i nie przypominają burej paćki. Gdy buraki są prawie gotowe, dodaję drobno pokrojoną botwinkę, niech się dogotują razem.
Uwaga, to się nie powinno rozgotować, tylko mieć konsystencję lekko " al dente".

Do wystudzonych buraczków, dodaję utarty surowy ogórek, utarty czosnek, posiekaną zieleninę, zalewam wszystko około trzema szklankami maślanki z lodówki i doprawiam do smaku solą, odrobinką cukru (maleńka szczypta, dla złagodzenia kwasu) i czarnym pieprzem. Wstawiam do schłodzenia do lodówki.

Można dodać parę łyżek śmietany, jeśli ktoś lubi, oraz poeksperymentować np. z dodaniem rzodkiewki. Też dobre.
Podawać z gotowanymi kartofelkami polanymi masełkiem. Gorące kartofelki (najlepiej młode) oczywiście na osobnym talerzyku :)

Wskazówki i uwagi:

Jeśli skończy się sezon botwinki, można to robić z samych buraczków. Chłodnik jest gęsty. My robimy go zawsze "na oko", także przy dodawaniu składników trzeba się kierować rozsądkiem i własnym smakiem. Jeśli ktoś lubi czosnek, może dać więcej. Jeśli nie, niech nie dodaje.
Nadesłał(a) Anukis, dnia: 2005-02-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepis rodzinny
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pomimo wielu wątpliwości w trakcie tworzenia, dałam jakoś radę i jestem bardzo zadowolona z efektu :)
Kociabanda 2016-06-26 22:47:03.583

Za mało precyzyjny ten przepis dla kogoś kto robi chłodnik po raz pierwszy :( Nie wiedziałam np. czy mam botwinkę gotować od razu całą czy łodygi wcześniej, a liście razem z "zieleniną" dopiero dorzucić?
Kociabanda 2016-06-26 21:36:32.574


Pyszny, ale wydaje mi się, że z maślanką wyszedł mi za rzadki. Spróbuję na kefirze lub kwaśnym mleku, bo marzy mi się gęsty, różowy chłodnik. :)

Poza tym, czy ktoś może ma pomysł, jak przyrządzić taki chłodnik po wegańsku?
martusiak 2014-05-04 20:07:37.622

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chłodnik litewski z jajkiem (bez ograniczeń)
Chłodnik litewski z ogórkiem i pomidorem (lakto-wege)
Chłodnik litewski z ogórkiem i rzodkiewkami (bez ograniczeń)
Wegański, kremowy chłodnik litewski (wegańska)
Chłodnik a'la litewski na bulionie, z jajkiem (bez ograniczeń)
Chłodnik litewski z ogórkami, czosnkiem i fetą (lakto-wege)
Fantastyczny chłodnik litewski na słodkiej śmietance (bez ograniczeń)
Chłodnik litewski z botwiną, kwasem ogórkowym i ogórkami kiszonymi (bez ograniczeń)
Kwas litewski (wegańska)
Młode ziemniaki na sposób litewski (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas