7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bardzo ładne cebule faszerowane warzywami z boczniakami



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

6 dużych, jędrnych cebul

warzywa do farszu (proporcje według gustu):
brokuły
boczniaki
kapusta pekińska
żółta papryka
zielony groszek
ew. ziemniaki
ew. kalafior
zielone oliwki z migdałami

bulion warzywny
olej słonecznikowy do smażenia
sos sojowy ciemny
czosnek
majeranek
ew. bułka tarta do zasmażki
sos pomidorowy (najlepiej jednolity, bez kawałków pomidorów)

do przyozdobienia: listki kolendry lub oregano

Przygotowanie:

Wydrąż ostrożnie środki cebul - mają powstać z nich miseczki. Brokuły, boczniaki i kapustę podgotuj chwilę w bulionie.

Posiekaj paprykę i środki cebul, podsmaż je na oleju. Po chwili dodaj brokuły, groszek, pokrojone boczniaki i kapustę, wlej kilka łyżek bulionu i sosu sojowego i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj przyprawy.

Na dnie każdej cebuli połóż po jednej oliwce z migdałem i wypełnij ją farszem. Całość można polać bułką tartą podsmażoną z margaryną/olejem.

Cebule zalej sosem pomidorowym i piecz przez 15-20 min. Można udekorować listkami kolendry lub oregano.

Wskazówki i uwagi:

Przed pieczeniem można lekko podgotować cebule, lecz grozi to rozpadnięciem się miseczki :)

Do farszu pasują też ziemniaki i kalafior.
Nadesłał(a) ~czerwona stopa, dnia: 2005-03-17 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jaja faszerowane boczniakiem (bez ograniczeń)
Cebula faszerowana ryżem z grzybami (bez ograniczeń)
Cukinia faszerowana pomidorową cebulą (wegańska)
Sałatka: smażony boczniak z krążkami cebuli i pomidorami (wegańska)
Cebule faszerowane kuskusem z pomidorem i szczypiorkiem (wegańska)
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną z twarogiem i cebulą (lakto-wege)
Cukinia al'a Mizia - faszerowana warzywami i kuskusem (lakto-wege)
Cukinia faszerowana soją, warzywami i pieczarkami (wegańska)
Patison faszerowany kaszą jaglaną z warzywami (wegańska)
Sos pomidorowy z warzywami (marchewką, cebulą i selerem) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas