7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Rurki (penne) z sosem z borowików



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

400 g makaronu rurki (penne)
400 g borowików (mogą być suszone)
1 ząbek czosnku
kila gałązek zielonej pietruszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
ew. 1 kieliszek koniaku
olej z oliwek do smażenia
sól

Przygotowanie:

Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości posolonej wody. Grzyby umyć, wysuszyć i pokroić w plasterki. W przypadku suszonych namoczyć, przepłukać, i pokroić w drobne kawałki. Grzyby smażyć przez kilka minut na gorącej oliwie, a następnie odsączyć z nich oliwę.

Osobno podsmażyć w małej ilości oliwy rozgnieciony czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę i koncentrat pomidorowy wymieszany z małą ilością wody. Gdy sos zgęstnieje, dodać usmażone grzyby i posolić, dusić jeszcze kilka minut. Jeśli ktoś chce, może dodać koniak - wtedy należy gotować dotąd, aż alkohol wyparuje.

Odcedzony makaron połączyć z tym wyśmienitym sosem. Podawać natychmiast po przygotowaniu. Smacznego!
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (już nie istnieje) - z małą modyfikacją
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Rurki (penne) o bogatym smaku - w sosie pomidorowym z oliwkami, kaparami i ostrą papryczką (wegańska)
Wkurzone rurki (penne) z sosem pomidorowym i zielonym groszkiem (wegańska)
Penne z sosem broqłowym (wegańska)
Penne pełnoziarniste z sosem szpinakowo-niebieskim i oliwkami (lakto-wege)
Borowiki duszone (wegańska)
Rurki z kremem (wegańska)
Rurki bolognese z cukinią (wegańska)
Penne z gorgonzolą (lakto-wege)
Penne bigoli al limone (wegańska)
Penne z pesto i soją (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas