7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bazowy sos pomidorowy - do makaronu i innych

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

600 g świeżych pomidorów
ew. 1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
kilka listków bazylii
3-4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
sól

Przygotowanie:

Przygotować przecier na jeden z poniższych sposobów:

a) Umyć dobrze pomidory, osuszyć, następnie pokroić w kawałki, przetrzeć przez sito pozostawiając w nim tylko skórki i pestki. Wylać przetarte pomidory na drobne sitko i pozostawić na kilka minut żeby odciekły.

b) Pomidory umyć, sparzyć i wrzucić na chwilę do zimnej (lub zostawić do przestygnięcia). Wybrać z wody, ściągnąć skórkę i pokroić w drobną kostkę.

Tak przygotowane przetarte pomidory używa się do różnych sosów. Wlewamy je więc na patelnię, w której mamy pewność, że nic się nie przypali. Dodajemy grubo pokrojoną cebulę (opcjonalnie), ząbek czosnku oraz liście bazylii, gotujemy na dużym płomieniu bez przykrycia przez około 10 minut często mieszając, najlepiej drewnianą łyżką.

Teraz należy sos posolić i gotować jeszcze przez 5 minut na dużym ogniu cały czas mieszając. W chwili, kiedy są już prawie gotowe, wyjąć czosnek. Jeśli trzeba, dosolić i doprawić oliwą z oliwek, wymieszać.

Wskazówki i uwagi:

Pomidory muszą być dojrzałe i twarde. Najlepsze są malinowe.

Żeby czosnek pozostawił tylko część aromatu można "wrzucić" go do sosu w łupince.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos pomidorowo-jabłkowo-marchewkowy do spaghetti lub innego makaronu (wegańska)
Makaron z sosem pomidorowym na maśle (lakto-wege)
Makaron z sosem warzywno-pomidorowym (wegańska)
Makaron gotowany w sosie pomidorowym (wegańska)
Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym (wegańska)
Makaron z pomidorowo-bakłażanowym sosem (wegańska)
Makaron z sosem pomidorowym z kozim serem (lakto-wege)
Sos kabaczkowo-pomidorowy z makaronem żytnim (wegańska)
Sos sojowo-pomidorowo-paprykowy do makaronu, kasz (wegańska)
Pomidorowy sos do makaronu z cukinią i czosnkiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas