7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tofu z shitake i pędami bambusa w kwaśnym sosie chińskim

Potrawę podajemy z ryżem gotowanym na sypko, np. jaśminowym.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

tofu naturalne lub inne (wędzone, z warzywami - jakie kto woli)
kilka suszonych grzybów shitake
puszka pędów bambusa
15 dag kiełków soi

ocet ryżowy
sól
4 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki oleju sezamowego do smażenia
cukier
pieprz
0,5 łyżeczki sosu sojowego jasnego
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć na 15 minut w ciepłej wodzie, po czym odcisnąć je z nadmiaru wody i wykroić ogonki (są za twarde).

Tofu pokroić w 1 cm kostkę, skropić octem, osolić delikatnie, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 4 minuty. Przełożyć do rondla, a na patelni smażyć kolejno pokrojone grzyby, następnie pędy bambusowe i kiełki soi. Przesmażone produkty przełożyć do tofu.

Do tłuszczu pozostałego na patelni wsypać resztę mąki, szczyptę cukru, pieprzu, pół łyżeczki sosu sojowego, trochę octu i zmiażdżony czosnek. Całość podgrzać.

Podgrzany sos przelewamy do tofu i całość jeszcze raz podgrzewamy na małym ogniu.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2005-07-31 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przerobiony na wege przepis z ulotki formy Tegrol
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chiński mix warzyw z bambusem w sosie słodko- kwaśnym (wegańska)
Pędy bambusa z warzywami i tofu (wegańska)
Potrawka chińska - ryż z warzywami, pędami bambusa i grzybami mun (wegańska)
Zupa z pędów bambusa (wegańska)
Wiosenna sałatka z marchewki, ogórka i pomidora z pędami bambusa i sosem chili (wegańska)
Chiński sos słodko-kwaśny (na bazie koncentratu pomidorowego) (wegańska)
Chińszczyzna z groszkiem, brokułami i pędami bambusa (wegańska)
Ryż zapiekany z warzywami, ciecierzycą i pędami bambusa (wegańska)
Kaszmirski ryż (na mleku, z pędami bambusa, kukurydzą i kiełkami soi) (lakto-wege)
Ryż z brokułami, tofu i grzybami shitake (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas