7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sconesy z dyni

Potrawa australijska, szybka do zrobienia z pysznym efektem :) Są to ciastka (bułki) do popołudniowej herbatki. Jeść od razu po upieczeniu - najlepiej smakują ciepłe z domową bitą śmietaną i dżemem (razem).

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

30 g masła
2 łyżki cukru
1/2 szklanki zmiksowanej dyni
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Rozgrzać piec do 220 st. C. Wymieszać w misce masło z cukrem i dodać do niego dynię, delikatnie ubite jajko i mleko. Wolno dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszać aż forma stanie się 'ubita':)

Rozłożyć na stolnicy i rozwałkować ciasto na ok. 2 cm grubości i wyciąć kółeczka średnicy 4/5 cm. Położyć na natłuszczonej blasze i piec ok. 10/12 minut.
Nadesłał(a) nawojka, dnia: 2005-09-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: moja mama :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Myślę, że chodzi o gotowaną (tradycyjnie lub na parze), ewentualnie upieczoną, a później zmiksowaną, żeby wyszedł mus/ puree.
~Kuna 2009-09-15 11:26:13.119

dynia ugotowana? zblanszowana? czy surowa miksowac?
~ksz 2009-09-14 22:28:59.761

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Racuszki z dyni (bez ograniczeń)
Placki z dyni (wegańska)
Ciasto z dyni (ovo-wege)
Cebulowy krem z dyni (wegańska)
Tarta z dyni z czekoladą (wegańska)
"Gravlax" z pieczonej dyni (wegańska)
Kulkowy chutney z dyni (wegańska)
Pasztet z pestkami dyni (wegańska)
Sałatka z dyni po grecku (wegańska)
Pasztet z dyni i soczewicy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas