7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sałatka Caprese z rukolą

Przepis pochodzi z kuchni włoskiej. Mój Witek (17 mies.) od kilku miesięcy regularnie mi ją podjadał. Bardzo ją lubi w wersji pikantnej.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

kulka sera mozarella (Zotarella jest na podpuszczce biologicznej - sprawdzone)
1 pomidor
garść rukoli
kapary (wg gustu, dla dzieci opcjonalnie)
sól
pieprz
szczypta papryki słodkiej lub ostrej - zależy od Was
oregano
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Mozarellę i pomidora kroimy w plasterki lub w kostkę. Dodajemy rukolę, kapary, sól, pieprz, paprykę i roztarte na dłoni oregano. Polewamy oliwą i octem spod kaparów (jeśli dziecko lubi). Chłodzimy przez chwilę w lodówce. Smacznego.

Wskazówki i uwagi:

Wersja "w kostkę" dla dzieci, wersja "plasterki" raczej dla dorosłych. Rukolę dla dziecka raczej drobno siekamy. Dla dorosłych można podać w całości ozdabiając nią talerz. Kapary opcjonalnie, ponieważ są konserwowane w occie, który bywa niepolecany dla młodszych dzieci.
Nadesłał(a) albiabjad, dnia: 2005-09-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Restauracja Bagatela - Warszawa
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka Caprese (lakto-wege)
Sałatka makaronowa z rukolą (wegańska)
Sałatka z bobem, rukolą i grzybami (wegańska)
Sałatka fasolowa z majerankiem, rukolą i malinowym vinaigrette (wegańska+miód)
Sałatka z rukolą, cykorią, jabłkiem i ananasem (wegańska)
Sałatka makaronowa z rukolą, truskawkami i pestkami (wegańska)
Caprese dla ubogich (wegańska)
Sałatka z rukolą, fetą i pomidorkami (suszone, świeże, cherry) (lakto-wege)
Włoska sałatka makaronowa z rukolą, serem owczym i suszonymi pomidorami (lakto-wege)
Makaron a'la caprese (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas