7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ciasteczka Carlene

Ja zawsze robię ciastka z podwójnych proporcji składników. Wychodzi ich naprawde dużo. Wkładam w metalowe puszki i mam słodkości na.... niestety nie na długo, znikają w mgnieniu oka. :-)

"Carlene jest Kanadyjką. Poznałyśmy się w Polsce, kiedy pracowała w jednej ze szkół językowych. Zaraziła mnie swoją pasją kolekcjonowania przepisów na ciasteczka."
(Kinga Błaszczyk-Wójcicka http://uczta.vege.pl)


Średnia ocena: [5.0 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

1 kostka masła
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. brązowego cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
zapach waniliowy
1 szkl. płatków owsianych
1,5-2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. rodzynek w czekoladzie

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem, cukrem brązowym, paroma kropelkami zapachu, sodą i proszkiem na pulchną masę. Dodaj jogurt i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Dosyp płatki owsiane i rodzynki i ręką już połącz je z masą. Stopniowo dosypuj mąkę, cały czas zagniatając, aż otrzymasz miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto.
Odrywaj z ciasta małe kawałki i lep kuleczki o średnicy 3 cm. Każdą spłaszczaj między dłońmi. Ciasteczka układaj na blasze do pieczenia w parocentymetrowych odstępach (rosną!) i piecz partiami na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 12-15 minut.
Odczekaj parę minut, zanim zdejmiesz je z blachy. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie i możesz je uszkodzić. Ciasteczka przechowuj w metalowych puszkach. Będą smaczne nawet przez 2 tygodnie.

Wskazówki i uwagi:

Ja masło topie do połowy i wtedy miksuje z cukrem. Z cukrem brązowym jeszcze ciastek nie robiłam, zamiast niego daje cukier biały. Z ciasta formuje kulki, nie spłaszczam ich, tylko kulki kładę na blachę. W pieczeniu same sie spłaszczają.
Polecam dawać tylko zapach waniliowy, gdyż on nadaje ciastkom specyficzny smak. Raz robiłam z innym zapachem (chyba z pomarańczowym) i to juz nie było to. Tylko zapach waniliowy.
Nadesłał(a) mishi, dnia: 2006-05-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: http://uczta.vege.pl/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Wczoraj po raz drugi zrobiłam ciasteczka. Dałam mniej cukru bo szklanka jak dla mnie to za dużo. Nie dodałam rodzynek w czekoladzie bo nie przepadam za nimi za bardzo, a na dodatek nie miałam ich w domu. ;D Po raz kolejny ciasteczka wyszły przepysznie! Robi się je bardzo szybko. Trzeba tylko położyć od siebie dosyć daleko ciastka na blaszce. Podczas pieczenia mocno się spłaszczają. Jak położymy je za blisko siebie może powstać jedne duże płaskie ciasto. ;)
~joacha 2011-06-24 12:20:01.945

Nie użyłam rodzynek, bo nie lubię, za to dodałam 2/3 szklanki brązowego cukru i 1/3 zwykłego. Brązowy cukier daje cudowny zapach nawet przed upieczeniem ;)) Wyszły super ;D
~Karen 2010-04-02 13:40:10.484

hymm.. jak czytam to wydają się smakowite:)
wegetarianka 2009-12-06 12:06:10.27

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasteczka śmietankowe (lakto-wege)
Ciasteczka imbirowe (ovo-wege)
Ciasteczka na choinkę (ovo-wege)
Ciasteczka migdałowe (ovo-wege)
Ciasteczka maślane (bez ograniczeń)
Ciasteczka orzechowe (lakto-wege)
Ciasteczka kokosowe (wegańska)
Ciasteczka waniliowe w czekoladzie (lakto-wege)
Ciasteczka biszkoptowe z makiem (ovo-wege)
Błyskawiczne ciasteczka biszkoptowe (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas