7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sałatka jajeczna z warzywami i prażonym makiem

Dobra na gorące dni. I nie obawiajcie się, mak nie wymaga pracochłonnych przygotowań - praży się go tylko przez chwilę, a nadaje bardzo ciekawy wygląd.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

12 jaj
6 łodyżek selera naciowego
1 mała, czerwona cebula
1 papryka
2 łyżki kaparów
3 łyżki maku (suche nasiona)
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki majonezu
sól
pieprz

Przygotowanie:

W niezbyt dużej misce łączymy ugotowane na twardo, obrane i posiekane jajka, posiekane seler naciowy, cebulę, paprykę oraz kapary.

Mak prażymy krótko (2-3 minuty) na małej patelni. Mieszamy go z papryką w proszku i śmietaną, a następnie całość dodajemy do miski. Zalewamy sałatkę majonezem, solimy i pieprzymy.

Chowamy do lodówki na kilka godzin, aby sałatka nabrała smaku. Podajemy z czarnym chlebem.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Sierpniowe delicje - artykuł z Kuriera Plus
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka jajeczna z rzeżuchą (bez ograniczeń)
Pizza jajeczna - omlet z warzywami (ovo-wege)
Sałatka z dzikim ryżem, prażonym słonecznikiem i kukurydzą (ovo-wege)
Sałatka z młodych warzyw (lakto-wege)
Sałatka z warzywami z piekarnika ;) (lakto-wege)
Kotleciki jajeczne (ovo-wege)
Kotlety jajeczne (ovo-wege)
Sałatka ryżowa z jabłkiem i warzywami (wegańska)
Sałatka z kaszy i zielonych warzyw (wegańska)
Sałatka z ryżu i warzyw konserwowych (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas