7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Gomasio tradycyjne (sezamowa posypka, tzw. sól sezamowa)

Jest to przepis makrobiotyczny, gomasio jest bardzo zdrowe. Ja je dodaję do wszystkich kanapek i posypuję nim ziemniaczki.

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

sezam, najlepiej siewny, nieoczyszczony - 12-15 łyżeczek
sól morska (1 łyżeczka)

Przygotowanie:

Sezam wyprażamy (bez oleju - niech ktoś nie myli ze smażeniem), najlepiej na stalowej patelni, regularnie mieszając. Jak ziarenka się przyrumienią, wsypujemy je do moździerza, następnie na patelnię wsypujemy sól i prażymy, aż stanie się lekko żółta. Dodajemy do sezamu.

Ucieramy aż połowa ziaren będzie utarta na proszek, a połowa będzie w całości.
Nadesłał(a) Phatex, dnia: 2006-01-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis dostałam od znajomej bioenergoterapeutki
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

pyszne, Majczi! <3
~dinko 2013-05-11 16:50:40.645

Zrobiłam według modyfikacji podanych przez Pepe: pomieszałam siemię lniane z sezamem, a sól dałam w proporcji 1:12. Wyszło baaardzo smaczne! :D
Irokezik91 2010-10-02 00:32:44.97

Uwielbiam sezam! Teraz mając moździerz mogę nareszcie sama robić gomasio :) Wzięłam pół na pół sezam oczyszczany i nieoczyszczany - z tego drugiego robi się po uprażeniu taki leciutki mini-popcorn, a z pierwszego wydziela się odrobina oleju, więc wychodzi super. No i prażę ziarna razem z solą - bo po co oddzielnie.

Jak się robi na małym ogniu to nic nie strzela - warto o tym pamiętać :) Gomasio trzymam w lodówce, żeby nie zjełczało.
patrycccja 2009-10-09 16:25:30.755

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pomidorowy brokuł z sezamową lub orzechową posypką (wegańska)
Mleko sezamowe (wegańska)
Galaretki jabłkowo-sezamowe (wegańska)
Sos sezamowy "Tahini" (wegańska)
Smażony ser w sezamowej panierce (lakto-wege)
Kotlety sojowe w panierce sezamowej (wegańska)
Mleko nasionkowe (sezamowo-słonecznikowe) (wegańska)
Warzywa na parze w sosie sezamowym (wegańska)
Masło słonecznikowo-sezamowe z ziołami (wegańska)
Warzywa sezamowe z makaronem sojowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas